mosdó
Gyakori probléma, hogy télen hirtelen mosdót keresve rohanunk. Ez nyáron nem nagyon szokott előfordulni. De vajon a télben van valami? Nem egészen.

A The Conversation tudományos cikke járt utána a témának.

Megváltozik az életmódunk

Nyáron gyakrabban vagyunk a szabadban, és sokkal aktívabbak is vagyunk. Többet izzadunk (hogy hőt veszítsünk), és könnyen kiszáradunk, ha nem iszunk elég vizet.

Mindez hatással van arra, hogy a szervezetünk mennyi szabad folyadékot hajlandó kiválasztani, ami miatt gyakran csökken a vizeletünk mennyisége is.

Ezzel szemben télen gyakrabban vagyunk zárt térben, vízforrások közelében, így nagyobb valószínűséggel hidratálódunk, kevésbé vagyunk aktívak, és kevesebbet is izzadunk. Így általában több szabad folyadékkal rendelkezünk, amelyet a vizelettel üríthetünk ki.

A szervezetünk igyekszik elkerülni, hogy túl sok hőt veszítsen

Ha fázunk, a szervezetünk többféleképpen védi belső szerveinket.

Az egyik a „hideg okozta diurézis", vagyis a vizeletkiválasztás aktívabb lesz a hidegre válaszul.
Kezdetben a szervezet a vért a bőrből „elvezeti", hogy elkerülje a hőveszteséget. Ez azt jelenti, hogy végül több vér ömlik át a belső szerveken.

Ilyenkor különösen a vese felé áramlik nagyobb mennyiségben és nagyobb nyomáson, ami megnöveli a vesék szűrendő mennyiségét. Ennek eredményeként pedig megnő a vizeletkiválasztás mértéke is.

Ha hidegben vagyunk, nem biztos, hogy szomjasnak érezzük magunkat. Pedig nem árt ügyelni a folyadékbevitelre: csábító lehet, hogy ne igyunk, hogy ne kelljen folyton a mosdóba rohanni, de a vége csúnya kiszáradás is lehet.

Szerencsére a nyár csak most köszöntött be, így ráérünk ezzel foglalkozni.


A figyelmetekbe ajánljuk