Grolar medve

Csak néhány egyedet ismerünk ebből a ritka hibrid medvéből

A sarkvidéken a bolygó felmelegedése miatt egyre gyakrabban jelennek meg grizzlyk – ez pedig elkerülhetetlenül együtt jár azzal, hogy betörnek a jegesmedvék területére. Ennek eredményeként, bár nagyon ritkán, de születnek jegesmedve-grizzly hibridek, írja az IFLScience.


A jegesmedve és a grizzly találkozásából születő egyedek két fajtáját különböztetik meg a tudósok – az ezeket jelölő megnevezések az állatok angol neveiből alakultak ki. A „grolar” medve egy grizzly hím és egy jegesmedve nőstény utóda, míg a „pizzly” medve egy hím jegesmedve és egy nőstény grizzly kölyke.

Jelenleg az összes ismert, vadon élő hibrid „grolar” – ennek okai pedig az állatok szokásaiban keresendők.

Bár a jegesmedvék és a grizzly medvék elterjedési területe átfedésben van, jellemzően nyáron találkoznak, amikor a jegesmedvék a szárazföld partjainál várják, hogy a tengeri jég újra kialakuljon

– mondta Dr. Ruth Rivkin, a Polar Bears International, a Manitobai Egyetem és a San Diego Zoo Wildlife Alliance posztdoktori kutatója.

A jegesmedvék párzási időszaka télen zajlik, amikor a medvék a tengeri jégen vannak, és fókákra vadásznak. Egyre gyakoribb, hogy a kanadai sarkvidéki szigetvilágban a grizzly hímek is kimennek a jégre vadászni. Ha eközben összefutnak egy jegesmedve nősténnyel, előfordul, hogy párosodnak vele.

Rivkin szerint ez csak a hímekre igaz: a grizzly nőstények nem merészkednek ilyen messzire, így nekik nincs lehetőségük párosodni a hím jegesmedvékkel. Emellett a hím grizzlyk sokkal agresszívabbak, mint a jegesmedvék, és jellemzően győzedelmeskednek olyan helyzetekben, amikor mindkét faj hímjei versengenek egy nőstényért.

Fontos kiemelni, hogy a jelenség rendkívül ritka: bár a két fajnak egyre gyakrabban nyílik lehetősége a találkozásra, a tudósok egy kiterjedt kutatás során mindössze nyolc vadon élő hibridet találtak.

A figyelmetekbe ajánljuk