Legalább 4 gonosz civilizáció élhet a közelünkben

Legalább 4 gonosz civilizáció élhet a közelünkben

Egy spanyol kutató, Alberto Caballero által készített, még lektorálásra váró tanulmány szerint nem túlzás azt feltételezni, hogy ha az idegenek bármiben is hasonlítanak az emberekhez és van bennük harci szellem, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy egyrészük potenciális fenyegetést jelentene ránk.


A tanulmány egyetlen szerzője, Alberto Caballero nem asztrofizikus, hanem a spanyolországi Vigói Egyetem konfliktusmegoldó PhD-hallgatója. A földönkívüli intelligencia keresése (SETI) területén azonban már bizonyította rátermettségét, amikor szakértői értékeléssel ellátott International Journal of Astrobiology című folyóiratban külön tanulmányt publikált a hírhedt Hűha! jel lehetséges eredetéről.

Részben gondolatkísérlet, részben játékelmélet, Caballero nem mindennapi tanulmánya azért is érdekes, mert következtetéséig úgy jutott el, hogy egy olyan képletet használt, amely figyelembe veszi, hogy a technológiai fejlődés következtében a civilizációk kevésbé valószínűsítik egymás lerohanását.

A kutató az emberek egymás területének megszállási módjairól ismert adatait és a Tejútrendszerben feltételezhetően lakható exobolygók számát vonta össze és arra a következtetésre jutott, hogy bár négy ellenséges idegen civilizáció is lehet a galaxisunkban, a Földet sokkal valószínűbb, hogy egy aszteroida pusztítja majd el, mint hogy vérszomjas idegenek szállják meg.

A dolgozatot csak az általunk ismert élet alapján készítettem. Nem ismerjük a földönkívüliek elméjét. Lehet, hogy egy földönkívüli civilizációnak más kémiai összetételű agya van, és lehet, hogy nem rendelkeznek a mi empátiánkkal, vagy más pszichopatológiai viselkedésmóddal

– mondta Caballero a Vice-nak.

Ez pedig jogos észrevétel. Caballero tanulmányában rengeteg alapfeltevés szerepel: például, hogy egy földönkívüli civilizáció egyáltalán érdeklődik-e eléggé az emberiség iránt ahhoz, hogy lerohanjon minket. Másodszor pedig, hogy a technológiai fejlődés növekedése miatt kevésbé lesznek rosszindulatúak, nem pedig még inkább.

A figyelmetekbe ajánljuk