two masked person in car during night

Kutatók próbálják felhívni az űrlények figyelmét a Földre

Ha valaki eltéved a pusztában, két lehetősége van. Keresheti a civilizációt, vagy könnyen észrevehetővé teheti magát azzal, hogy tüzet rak vagy nagy betűkkel HELP-et ír. A tudósok számára, akiket érdekel a kérdés, hogy léteznek-e intelligens idegenek, a lehetőségek nagyjából ugyanezek.


A csillagászok már több mint 70 éve keresik a földönkívüli intelligenciát (SETI), azaz más civilizációk rádió- vagy optikai jeleit. A legtöbb tudós biztos abban, hogy a Tejútrendszerben található 300 millió potenciálisan lakható világ közül sokban létezik élet. A csillagászok szerint arra is van esély, hogy egyes életformák intelligenciát és technológiát fejlesztettek ki. De eddig még nem észleltek jeleket egy másik civilizációtól, ezt a rejtélyt A nagy csendnek nevezik. Míg a SETI már régóta része a mainstream tudománynak, a METI, vagyis az üzenetküldő földönkívüli intelligencia kevésbé elterjedt. Az elkövetkező hónapokban két csillagászcsapat üzeneteket fog küldeni az űrbe, hogy megpróbáljanak kommunikálni az esetlegesen odakint hallgatózó intelligens idegenekkel.

A Földön kívüli élettel való kapcsolatfelvételre tett korai kísérletek kvixotikus palackba zárt üzenetek voltak. 1972-ben a NASA elindította a Pioneer 10 űrszondát a Jupiter felé, amely egy férfit és egy nőt ábrázoló vonalas rajzot és szimbólumokat tartalmazó táblát vitt magával, hogy megmutassa, honnan származik az űrhajó. Ezt követte 1977-ben a NASA a Voyager 1 űrszondához csatolt híres Aranylemezzel. Ezek az űreszközök - valamint ikertestvéreik, a Pioneer 11 és a Voyager 2 - mára mind elhagyták a Naprendszert. De az űr végtelenségében fantasztikusan csekély az esélye annak, hogy ezeket vagy bármilyen más fizikai tárgyat megtalálnak. A csillagászok 1974-ben a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatóriumból sugározták az első idegen fülnek szánt rádióüzenetet.

Az 1-ek és 0-k sorozatát úgy tervezték, hogy egyszerű információkat közvetítsen az emberiségről és a biológiáról, és az M13 gömbhalmaz felé küldték. Mivel az M13 25 ezer fényévnyire van, nem érdemes visszatartani a lélegzetünket a válaszra. Az idegeneknek szóló üzenet küldésére irányuló ilyen célzott kísérleteken kívül a televíziós és rádiós adásokból származó jelek már közel egy évszázada szivárognak ki az űrbe. Ez a folyamatosan bővülő földi buborék már csillagok millióit érte el. De nagy különbség van egy óriási teleszkópból érkező rádióhullámok koncentrált robbanása és a diffúz szivárgás között. Egy olyan műsor gyenge jele, mint a Jóbarátok, hamarosan a Naprendszer elhagyása után elhalványul az ősrobbanásból visszamaradt sugárzás zümmögése alatt.

Közel fél évszázaddal az Arecibo-üzenet után két nemzetközi csillagászcsoport új kísérleteket tervez az idegenekkel való kommunikációra. Az egyik egy hatalmas új rádióteleszkópot használ, a másik pedig egy új, lenyűgöző célpontot választ.
Az egyik ilyen új üzenetet a világ legnagyobb, Kínában található rádióteleszkópjáról küldik majd, valamikor 2023-ban. A 500 méter átmérőjű teleszkóp rádióimpulzusok sorozatát sugározza majd az égbolt széles sávjára. Ezek a be- és kikapcsoló impulzusok olyanok, mint a digitális információ 1 és 0 értékei. Az üzenet a Beacon in the Galaxy nevet viseli, és tartalmazza a prímszámokat és matematikai operátorokat, az élet biokémiáját, az emberi formákat, a Föld helyzetét és egy időbélyeget. A csapat az üzenetet a Tejútrendszer galaxis középpontja közelében, a Földtől mintegy 10-20 ezer fényévre lévő, több millió csillagból álló csoport felé küldi.

Bár ez maximalizálja a potenciális idegenek körét, azt jelenti, hogy több tízezer évbe telik, mire a Föld választ kaphat. A másik kísérlet csak egyetlen csillagot céloz meg, de sokkal gyorsabb válaszra van kilátás. 2022. október 4-én az angliai Goonhilly műholdas földi állomás csapata üzenetet sugároz a TRAPPIST-1 csillag felé. Ennek a csillagnak hét bolygója van, amelyek közül három Föld-szerű világ az úgynevezett Goldilocks-zónában van - ami azt jelenti, hogy folyékony és potenciálisan életnek is otthont adhatnak. A TRAPPIST-1 mindössze 39 fényévre van tőlünk, így akár 78 év is eltelhet, amíg az intelligens élet megkapja az üzenetet, és a Föld megkapja a választ. A földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel kilátása tele van etikai kérdésekkel, és ez alól a METI sem kivétel. Az első: ki beszél a Föld nevében?

A nyilvánossággal való nemzetközi konzultáció hiányában a döntés arról, hogy milyen üzenetet küldjünk és hová, az érdekelt tudósok egy kis csoportjának kezében van. De van egy sokkal mélyebb kérdés is. Ha eltévedsz az erdőben, nyilvánvalóan jó dolog, ha megtalálnak. Amikor arról van szó, hogy az emberiségnek üzenetet kellene-e küldenie az idegeneknek, a válasz sokkal kevésbé egyértelmű. Halála előtt Stephen Hawking ikonikus fizikus nyíltan beszélt arról, hogy a felsőbbrendű technológiával rendelkező idegenekkel való kapcsolatfelvétel veszélyes. Azzal érvelt, hogy rosszindulatúak lehetnek, és ha a Föld helyét megkapják, elpusztíthatják az emberiséget. Mások nem látnak extra kockázatot, mivel egy valóban fejlett civilizáció már tudna a létezésünkről. A METI-t egyelőre nem szabályozzák nemzetközi előírások, így a kísérletek az aggályok ellenére folytatódnak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk