föld

Tudósok furcsa jeleket fedeztek fel a Föld magjában

A Föld mágneses mezejének hétévente ismétlődő ingadozásai felhasználhatók bolygónk belső működésének feltárására, hiszen még mindig igencsak keveset tudunk róla. Ennek a különleges jelenségnek jártak utána a kutatók.


A Föld magja egy szilárd belső rétegből és egy folyékony fémből álló külső rétegből áll. A forró középpont és a hűvösebb külső réteg közötti hőmérsékletkülönbség konvekciós áramlatokat indít el a folyadékban, és a fémben lévő töltött részecskék mozgása hozza létre a bolygó mágneses terét.

A mozgás turbulens és kaotikus, ezért a mágneses mező idővel változik. Nicolas Gillet, a Grenoble Alpes Egyetem munkatársa és kollégái 1999 és 2021 között műholdak és földi megfigyelőállomások adatai alapján figyelték meg a Föld geomágneses mezejét.

A kutató által vezetett csapat felfedezte, hogy a bolygó mágneses mezeje hétévente óramű pontossággal ingadozik, és 900 km/órás sebességgel nyomul nyugat felé az Egyenlítő körül – ami azt mutatja, hogy még mindig sokat kell tanulnunk bolygónk belső működéséről.

Fontos tudni, hogy a mag mágneses mezeje nagyon hosszú időskálán alakul. És amit mi megfigyeltünk, azok az apró ketyegések ezen felül.

– mondta Gillet a New Scientistnek.

Eddig a tudósok azt jósolták, hogy egy vékony rétegzett kőzetréteg okozhatja a mágneses mező eltolódását a Föld külső magja és köpenye között. Gillet kutatásai azonban azt sugallják, hogy ezek a változások a kőzetréteg nélkül is végbemehetnek.

Megpróbáljuk megérteni azt a fizikát, amely felelős bolygónk mágneses mezejének fejlődéséért. Minden időskálán fejlődik, és a hosszabb időszakok mutatják a legerősebb változásokat. Ezek az évközi változások megmagyarázatlanok évszázadok óta. Megértésük megnyitja az ajtót a mag mélyén lévő mezőre, amelyet pusztán a megfigyelések alapján nem tudunk közvetlenül megvizsgálni.

– fejezte be Gillet.

A figyelmetekbe ajánljuk