Föld-szerű bolygót találtak tudósok a közelünkben

Csillagászati szempontból közel, mindössze 35 év fényévre fedeztek fel egy Föld-szerű bolygót tudósok. A szakértők szerint a helyi csillag körül több bolygót is találtak, melyek közül az egyik a rendszer lakható zónájában kering, így elviekben akár még folyékony víz is lehet rajta.Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy Föld-szerű bolygó van a rendszer lakható zónájában

– mondta Olivier Demangeon, a Portói Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója és az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője. A szakember szerint a Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló méretű égitest felfedezése az élet utáni kutatás fontos lépése lehet.

Az égitest olyan légkörrel rendelkezhet, mely alkalmas lehet az élet támogatására

– ez már María Rosa Zapatero Osorio, madridi Asztrobiológiai Központ munkatársa nyilatkozta.

Az Európai Déli Obszervatórium chilei Nagyon Nagy Teleszkópjának (VLT) Espresso (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) spektrográfja segítségével egy, a Vénusz tömegének felével rendelkező égitestet is felfedeztek. Ez az L 98-59 csillagrendszer központjához legközelebb fekvő objektum, és a legkönnyebb exobolygó, amelynek tömegét a radiálissebesség-méréssel sikerült megmérni.

A kutatók szerint felfedezésük egy technikai áttörés eredménye.

Az Espresso által biztosított precizitás és stabilitás nélkül ez a mérés nem lett volna lehetséges. Ez egy lépés előre abban, hogy meg tudjuk mérni a legkisebb bolygók tömegét a Naprendszeren túl is

– mondta Zapatero Osorio.

Azonosítottak egy olyan bolygót is a lakhatósági zónában, amely nagy valószínűséggel egy óceánbolygó, tömege akár 30 százalékát alkothatja víz. A két másik égitest, amely közelebb kering az L 98-59 jelű csillaghoz, nagy valószínűséggel száraz, de kis mennyiségben tartalmazhat vizet.

A NASA TESS műholdjának mérései szerint az L 98-59 körül keringő három bolygó mérete a Földének 0,85-1,52-szerese. Az Espresso határozta meg a bolygók sűrűségét, az adatokból pedig következtetéseket lehetett levonni az égitestek víztartalmára. Felfedeztek továbbá egy negyedik, illetve feltételezik egy ötödik bolygó jelenlétét is, amely elég távol van a csillagtól ahhoz, hogy felszínén szintén víz legyen.

MTI

A figyelmetekbe ajánljuk