egy férfi vizsgálja magát a tükörben
Fotó: Shutterstock

​Egyetlen hormon megjósolhatja a férfiak jövőbeli egészségét

Egy új kutatás szerint számos, az életkorral összefüggő betegség − köztük a csontgyengeség, a szexuális diszfunkció, a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek − előre jelezhető egy hormon segítségével a férfiaknál.


Ez a hormon az INSL3, és először a pubertáskorban jelenik meg, onnantól kezdve szintje csak idősebb korban csökken kissé. Ez az állandóság és a korai megjelenés teszi értékessé az INSL3-at.

Akinek fiatalon alacsonyabb az INSL3 szintje, annak valószínűleg idősebb korában is alacsonyabb lesz a hormon szintje − derül ki az új kutatásból. Ha ez az egészségügyi komplikációk nagyobb kockázatát jelenti, akkor ezeket potenciálisan évekkel korábban lehetne kezelni.

Ez is érdekelhet: Az alacsony libidó összefügghet a korai halálozással – állítja egy kutatás

Annak megértése, hogy egyes embereknél miért alakul ki nagyobb valószínűséggel fogyatékosság és betegség az életkor előrehaladtával, létfontosságú, hogy olyan beavatkozásokat lehessen találni, amelyek biztosítják, hogy az emberek ne csak hosszú életet, hanem egészséges életet is éljenek az öregedés során

− mondja Ravinder Anand-Ivell reproduktív endokrinológus, a brit Nottinghami Egyetem munkatársa.

Az INSL3-at ugyanazok a herében lévő sejtek termelik, amelyek a tesztoszteront is. Az INSL3 vérszintjének nyomon követése érdekében a kutatók nyolc különböző európai regionális központban több mint 2200 férfitól vettek mintát. A férfiak INSL3-szintje az idő múlásával állandó maradt, de egyénenként jelentősen változott.

Ha tovább olvasnál: Az Y-kromoszóma lassan eltűnik – új nemi gén lehet a férfiak jövője

egy f\u00e9rfi p\u00e1ciens \u00fcl az orvos\u00e1val az \u00e1gyon, aki mutatja a leleteit

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint a vér INSL3-szintje megbízhatóan korrelál a herékben lévő Leydig-sejtek számával és egészségével − ha kevesebb ilyen sejt van és kevesebb a tesztoszteron, az a későbbi életkorban számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozható.

Most arra fordítjuk figyelmünket, hogy kiderítsük, milyen tényezők befolyásolják leginkább a vér INSL3-szintjét. Az előzetes munkák azt sugallják, hogy a korai életkori táplálkozás befolyásoló tényező, de például a genetika vagy egyes környezeti endokrin károsítóknak való kitettség is szerepet játszhat

− tette hozzá Richard Ivell molekuláris endokrinológus a Nottinghami Egyetemről.

A résztvevők által a kérdőívekben megadott kilenc megbetegedési kategória − köztük a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek − közül nyolcban az INSL3 összefüggést mutatott a megbetegedés megnövekedett kockázatával. Amikor azonban a kutatók korrigálták az egyéb hormonális és életmódbeli tényezőket, például a BMI-t és a dohányzási státuszt, a legtöbb ilyen összefüggés az INSL3-mal elveszett, kivéve a magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségeket.

És azt vizsgálva, hogy a férfiak egy részhalmazának vérmintáiban mért INSL3-szintek előre jelezhetik-e az egészségi állapot alakulását nagyjából négy évvel később, az alacsonyabb hormonszintek a kilenc komorbiditási kategória közül héttel hozhatók összefüggésbe.

Az egyik terület, amelyet a tudósok a jövőben szeretnének feltárni, az, hogy az INSL3 hogyan kapcsolódik a szexuális egészséghez, mivel szoros kapcsolatban áll a tesztoszteronnal.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk