a Hold vékony sarlója
Fotó: Shutterstock

Majdnem három év után újra „fekete hold" látható az égbolton

Május 19-én, pénteken az év egyetlen „fekete holdja" kel fel az égen.


Ilyenkor a Föld természetes műholdja pont a Nap vakító fényébe sodródik, jelezve az újholdat.

A „fekete hold" kifejezésnek egyébként több jelentése is van − egyik sem csillagászati, de mindegyik csak néhány évente egyszer fordul elő – tárja fel a Live Science.

Ez is érdekelhet: 1110-ben eltűnt a Hold az égről, most derült ki, hogy miért

Az e havi eseményre legjobban illeszkedő meghatározás a „szezonális fekete hold", azaz a harmadik újhold egy négy újholdas évszakban. Ez a Timeanddate.com szerint csak körülbelül 33 havonta fordul elő.

A Földön minden csillagászati évszak egy napfordulóval és egy napéjegyenlőséggel kezdődik és végződik. Ez a jelenlegi évszak az északi féltekén a tavaszi, a déli féltekén az őszi napéjegyenlőséggel kezdődött 2023. március 20-án. Ekkor volt újhold is. Mivel újhold 29,5 naponként fordul elő − ennyi idő alatt teszi meg a Hold egy Föld körüli pályát −, bőven van még idő három újholdra a 2023. június 21-i nyári napfordulóig.

Az újholdak időpontjai ebben az évszakban a következők: Kedd, március 21.; csütörtök, április 20.; péntek, május 19.; és vasárnap, június 18. Ez a harmadik újhold az e havi „fekete hold".

Ha tovább olvasnál: Végre tudjuk, hogy a Hold sötét oldala miért sokkal kráteresebb

szuperhold a v\u00edz felett

Fotó_: Shutterstock

A fekete hold kifejezést más, különálló holdi események leírására is használják. Aa kék hold a második telihold ugyanabban a naptári hónapban − amit szintén a Hold 29,5 napos Föld körüli pályája tesz lehetővé −, úgy az ugyanabban a naptári hónapban a második újholdat néha fekete holdnak nevezik. Ez körülbelül 32 havonta fordulhat elő.

A Timeanddate.com szerint a fekete hold azt a ritka esetet is leírhatja, amikor egy hónapban nincs újhold vagy telihold. Ez csak februárban fordulhat elő − ez az egyetlen olyan rövid hónap, amely két újhold vagy két telihold között kezdődik és végződik. Az Almanac.com szerint ez 5-10 évente egyszer fordul elő.

Bár a fekete holdat nem láthatjuk, mert a Hold felénk eső része árnyékban van, ez azt jelenti, hogy az éjszakai égbolt mentes a holdfénytől, így tökéletes a csillagok megfigyelésére. Az újhold utáni estéken − május 19-én, 20-án és 21-én − napnyugta után nézz nyugatra, és 2023 egyetlen fekete holdja után egy karcsú félholdat láthatsz majd felbukkanni.

A figyelmetekbe ajánljuk