Az álmatlanság elkerülése és az éjszakai alvás minőségének javítása érdekében fontos odafigyelni az étkezésünkre, különösen a késő esti órákban. Ennek apropóján gyűjtöttünk össze öt olyan ételt és italt, amelyek megzavarhatják a pihenésünket.
1. Koffein
Ez talán nem meglepő, de a koffein stimuláló hatású, energizál és ébren tarthat. E hatás miatt a koffeintartalmú élelmiszerek és italok, az üdítők, a kávé, a koffeintartalmú teák és csokoládétermékek negatívan befolyásolhatják az alvást. Ennek érdekében próbáljuk minimalizálni a koffeinbevitelt az esti órákban – kezdi a Healthline.
Ez is érdekelhet: Egyáltalán nem mindegy, mikor eszünk − a mentális egészségünk szenvedheti meg
2. Fűszeres ételek
A fűszeres ételek az emésztőrendszerre káros hatással lehetnek, és gyomorégést vagy kellemetlen panaszokat okozhatnak éjszaka. Amikor lefekszünk aludni a fűszeres ételekkel kapcsolatos tünetek súlyosbodhatnak, mivel a sav ilyenkor a nyelőcsőbe juthat.
3. Magas cukortartalmú ételek
A magas glikémiás indexű (GI) élelmiszerek gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ezek közé az élelmiszerek közé tartoznak a finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, az édességek és a nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek. Egyes tanulmányok pedig a magas GI-értékű étrendet álmatlansággal és alvászavarokkal hozták összefüggésbe.
Olvasd el ezt is! 5 étel, amitől garantáltan jobban fogsz aludni
4. Alkohol
Bár az alkohol rövid távon elálmosíthat, és egy felmérés szerint az egyik legnépszerűbb altatószer, hosszú távon zavarhatja az alvás ciklusait és növelheti az ébredések gyakoriságát éjszaka.
Ennek egyik oka, hogy az alkohol csökkentheti a melatonin kiválasztását az agyban. A melatonin egy olyan hormon, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az ember alvás-ébrenlét ciklusában, más néven a cirkadián ritmusban, a szekréciójának befolyásolása pedig pusztítást végezhet az ember azon képességében, hogy kiélvezze a minőségi alvásidőt.
5. Zsíros ételek
A magas zsírtartalmú ételek, például a sült krumpli és a zsíros húsok fogyasztása hozzájárulhat a rossz minőségű alváshoz. A kutatások azt mutatják, hogy a nagyobb zsírbevitel – különösen a telített zsírok – negatívan befolyásolhatják az alvásmintát.