koponya

Rejtélyes koponya: egy eddig ismeretlen emberfaj nyomaira bukkantak kutatók

Néhány évvel ezelőtt régészek Kínában egy 300 ezer éves állkapocscsontot tártak fel, amelynek furcsa alakja nem hasonlít a modern emberére, de a legtöbb eddig látott ősi emberszabásúra sem. Feltételezik, hogy a furcsa lelet egy eddig ismeretlen emberi fajhoz tartozhat.


A csontváz-maradványokat a kelet-kínai Anhui tartományban található Hualongdong-barlangban fedezték fel. Az itt talált 16 hominin (ember közvetlen ősének tekinthető) fosszília közül egy különösen megragadta a kutatók figyelmét. Kínában a közelmúltban több másik érdekes koponyamaradványt is találtak már.

Ez a lelet Hualongdong 6, más néven HLD6. Ennek maradványai egy majdnem teljes állkapocscsontból, valamint egy részleges koponyából és néhány lábcsontból álltak.

Ez is érdekelhet: Fajunk kialakulásának bizonyítékai korábbiak lehetnek, mint gondoltuk

A kínai kutatók egy 2019-es tanulmányban a következőről számoltak be:

A koponya sok hasonlóságot mutat a modern emberrel, de úgy tűnik, hogy nem rendelkezik valódi állal [ami a Homo sapiens egyik legfontosabb jellemzője – szerk.] ami arra utal, hogy inkább a régebbi archaikus hominin rokonokhoz hasonlíthatott. A koponya emellett 300 ezer évvel ezelőttről származik, vagyis a modern ember kelet-ázsiai megjelenése előtti időszakból.

Összefoglalva, a HLD6 a Homo sapiensre és az ősi homininokra egyaránt jellemző vonások keverékével rendelkezik, ami nagyon szokatlan.

Tekinthetjük őket új emberi rokonfajnak? 

Más, Kínában talált „mozaikos morfológiájú" koponyákat korábban, ami az ember egy titokzatos testvérfajának az úgynevezett gyeniszovaiaknak tulajdonítottak.

Ezt is olvasd el! 231 millió ember: elkészült a világ legnagyobb családfája

Tekintettel azonban a HDL6 egyedi vonásaira, a kutatók véleménye szerint ez egy harmadik vonalhoz tartozhat.

Egyelőre viszont nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy konkrét következtetéseket le lehessen vonni. Ahhoz, hogy a Hualongdongot elhelyezzék az emberi családfán, a régészeknek további kutatásokra, és jobb esetben további hasonló fosszíliák felfedezésére lesz még szükségük. Emellett pedig nemrég egy másik emberfajt is találhattak kutatók, amely ugyanúgy felboríthatja a tudomány jelen állását ez ügyben.

A figyelmetekbe ajánljuk