lakosság, emberek

Vajon hány ember élt eddig a Földön?

Gondolkodtál már valaha azon, hogy eddig hány milliárd ember élhetett a bolygón? Íme a legújabb adatok.


Az emberi népesség jelentősen megnőtt az elmúlt két évszázadban, bár egyesek kutatások szerint ez lassan hanyatlani kezd. Az 1900-as 1,6 milliárdról indulva napjainkra már valamivel több mint 8 milliárdan élünk a bolygón.

Ezért sokan azt feltételezik, hogy a népesség meghaladja az eddig elhunyt emberek számát, ez persze nem így van. Hiszen azért mert napjainkban élünk a legtöbben a Földön, annak semmi köze a történelem során valaha élő embermennyiséghez – számolt be róla az IFLScience.

De lássunk csak néhány adatot!

Ez is érdekelhet:Több száz világvégét éltünk már túl

1800 körül kezdett a népesség látványosan gyarapodni, persze ehhez hozzájárult néhány tényező is.

Az idő előrehaladtával egyre könnyebb megmondani, hogy a Föld népességének száma miképp alakult. Amikor már voltak írásos feljegyzések és népszámlálások, vagy amikor az országok elkezdtek adókat szedni, illetve írásos feljegyzéseket készíteni. Tekintettel arra, hogy az első modern emberek 60 ezer évvel ezelőtt hagyták el Afrikát, a múltban elég sok üresjárat van, amikor szimplán csak a becslésekre hagyatkozhatunk

– magyarázta Wendy Baldwin, a Population Reference Bureau (PRB) munkatársa, majd hozzátették:

A vaskori Franciaországban (Kr. e. 800-tól Kr. e. 100-ig) a várható átlagos élettartamot mindössze 10-12 évre becsülték. Ilyen körülmények között a születési arányszámnak körülbelül 80 élveszületésnek kellene lennie 1000 emberre vetítve, csak hogy a faj fennmaradhasson. Hogy ezt perspektívába helyezzük, a magas születési ráta ma körülbelül 35-45 élveszületést jelent 1000 lakosra vetítve, és ez csak néhány szubszaharai afrikai országban figyelhető meg.

A PRB a történelem különböző pontjairól származó népességbecsléseket használt, és feltételezett születési rátát alkalmazott. A módszer egy nem túl biztos becslést adott a születések számáról, bár természetesen egyszerűbb dolgunk lenne, ha az ókori és középkori emberek képesek lettek volna a nyilvántartás vezetésére.

popul\u00e1ci\u00f3

Shutterstock

Becsléseik szerint i. e. 190 ezer óta mintegy 117 milliárd ember született, ami természetesen messze meghaladja a ma ismert 8 milliárdos népességet.

Olvasd el ezt is!Beigazolódni látszik az 1972-es jóslat: 2040-re globális összeomlás várható

Megeshet, hogy a módszerünk valamilyen mértékben alulbecsüli a születések számát. Az az általános feltételezés, hogy a korábbi időszakban a népességnövekedés inkább stagnáló volt, mint erősen ingadozó, alulbecsülheti az akkori átlagos népességszámot. Így lehet, hogy sokkal többen voltunk, de ez teljesen pontosan sosem fog kiderülni

– tették hozzá a kutatók.

A figyelmetekbe ajánljuk