blue ocean

Tévedtünk arról, hogyan is alakult ki az élet a Földön

A víz nem kialakult idővel a Földön, hanem valószínűleg már a kezdetektől kezdve itt volt.


A Földön semmi sem élhet víz nélkül. A víz eredete a Földön tehát az élet eredete a Naprendszerben és az Univerzumban, ahogyan mi ismerjük. Annak kiderítése, hogy a mi világunk honnan és hogyan jutott vízhez, kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy más világokon is találjunk életet, de az igazság az, hogy nem tudjuk biztosan, honnan származik. Mindazonáltal általánosan elfogadott, hogy a vízszállítás egyik lehetséges mechanizmusa a vízzel teli aszteroidák és üstökösök bombázása volt, amikor a Föld, ahogyan ma ismerjük, sokkal fiatalabb volt.

A Holdról gyűjtött és az Apollo-korszakban a Földre szállított kőzetek új elemzése azonban azt sugallja, hogy ez valójában nem így van. A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja szerint a legvalószínűbb magyarázat inkább az, hogy a Föld a vízzel együtt alakult ki. Más szóval, az egész idő alatt itt volt. A Hold furcsa helynek tűnhet a földi víz kereséséhez. Poros, száraz és rendkívül kevéssé nedves. Mint azonban kiderült, a Hold remek hely a Föld történetének tanulmányozására.

A Hold akkor alakult ki, amikor két hatalmas objektum (az egyik nagyjából akkora, mint a Mars, a másik pedig valamivel kisebb, mint a mi világunk) összecsapódott, és újra összeállt, majd a Föld és a Hold alakult ki belőle. A Föld emléke erről az eseményről az idők során megkopott, de mivel a Holdon nincs lemeztektonika vagy időjárás, a geológiai bizonyítékok nem ugyanúgy erodálódnak. Ez nem jelenti azt, hogy odafent egyáltalán nincsenek folyamatok.

Más objektumok becsapódásai és a korábbi vulkáni tevékenység megváltoztathatja a Hold felszínét. Az Apollo-gyűjteményben azonban vannak olyan minták, amelyek viszonylag változatlanok. A gigantikus becsapódások hipotézise szerint a 4,5 milliárd évvel ezelőtti óriási becsapódás valójában megfosztotta a Földet és a Holdat az illékony anyagoktól. E modell szerint ezért olyan száraz a Hold. Továbbá a Naprendszer más, vízzel rendelkező objektumaihoz képest a Föld nagy része is elég száraz, különösen, ha figyelembe vesszük a méretét.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk