elefántok
Fotó: Shutterstock

Az elefántok beszédét emberként szimplán képtelenek vagyunk meghallani

Az elefántok kommunikációs módszerét a tudomány annak ellenére is ismeri, hogy emberként egész egyszerűen nem halljuk. Két példány párbeszéde akár olyan hangos is lehet, mint egy közeli láncfűrész, és több kilométeres távolságra is eljuthat – a mi fülünk viszont képtelen befogadni, írja az IFLScience.


A dolog titka az infrahangnak nevezett jelenség, amely az ultraganghoz képest a frekvenciatartomány másik végén helyezkedik el. Amíg a denevérek kommunikációját azért nem halljuk, mert ultrahangot adnak ki, addig az elefántok óriási hangképző szerveiket a fülünk számára túl mély infrahang kibocsátására használják.

A tudósok 2012-ben jöttek rá, hogy a hatalmas állatok pontosan hogyan is kommunikálnak.

Ezek az alacsony frekvenciájú hangok, amelyeket infrahangoknak nevezünk, több kilométert is képesek megtenni, és az elefántok számára egy privát kommunikációs csatornát biztosítanak, amely fontos szerepet játszik összetett társas életükben

– írták a Bécsi Egyetem kutatói a Science Newsban megjelent tanulmányban.

k\u00e9t elef\u00e1nt

Fotó: Shutterstock

Ekkor a tudósok már évek óta tudtak a hangokról, az viszont nem volt világos, hogy az állatok hogyan képesek létrehozni őket. Hogy ezt kiderítsék, a kutatók eltávolították egy természetes halált halt elefánt gégéjét, és laboratóriumi körülmények között levegőt fújtak át rajta. A hangszalagok pozíciójának változtatásával képesek voltak újraalkotni az alacsony frekvenciájú rezgéseket.

A kísérlet tanulsága, hogy az elefántok hangképzése nagyon hasonlít a miénkhez, hatalmas gégéjüknek köszönhetően viszont olyan mély hangot érnek el, aminek emberként se meghallására, se leutánzására nincs esélyünk.

A figyelmetekbe ajánljuk