elefánt

Bíróságra kell mennie egy elefántnak, már ügyvédje is van

A Happy nevű elefántért ügyvédek hadakoznak, mindezt pedig azért, hogy kiszabadítsák az állatkert fogságából.


Amint arról a Wall Street Journal beszámolt, a Nonhuman Rights Project (NRP) ügyvédei kérelmet nyújtottak be Happy nevében, hogy megállapítsák jogi személyiségét – és így sikeresen kiszabadítsák a Bronxi Állatkert fogságából, ahol 1977 óta él.

Az elefántot akarata ellenére tartják fogva. Happyt több mint 40 éve tartják fogolyként

– mondta Steven Wise, az állat ügyvédje.

Happy volt egyébként az első elefánt, aki 2005-ben átment a tükörfelismerő teszten, amely állítólag az állatok öntudatát jelzi. Ugyanebben az évben veseelégtelenség miatt elaltatták egyik társát, és mivel nem jön ki az állatkert többi elefántjával, azóta gyakorlatilag egyedül él.

Az elefánt elaltatását követően az állatkert úgy nyilatkozott, hogy befejezi az elefántok fogságban tartását, amint egy másik elefántjuk elpusztul, bár ez még nem történt meg. Azonban Happy jó egészségnek örvend, mind azok ellenére, hogy mostanra már több mint 50 éves.

Happyt a világ legmagányosabb elefántjaként tartják számon, s gyakran olyan szűkös ketrecekben kell élnie, amelyekben alig fér el.

Az ügy, – amelyet New York állam legfelsőbb bírósága előtt fognak tárgyalni – egy a sok közül, amelyet az NRP és más szervezetek az állatok jogának megteremtése érdekében indítottak.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk