brown elephant standing on brown field during daytime

Srí Lankán meghalnak az elefántok a szeméttől

Részben azért történik ez, mert éheznek az elefántok, részben pedig azért, mert a kormány elhanyagolta a védelmüket. Ez pedig még emberi életeket is követel.


Talán már hallottál a mikroműanyagokról, az összetört műanyag apró részecskéiről, amelyek áthatják a természetes környezetet és még az emberi testet is. De nagyob darabok veszélyesek is. Erre szomorú példa, hogy az elmúlt nyolc évben legalább 20 elefánt pusztult el a Srí Lanka fővárosától, Colombótól 130 mérföldre keletre fekvő Pallakkadu falu szemétlerakójában található műanyagszemét elfogyasztása miatt.

A hétvégén további két elefántot találtak holtan, ami arra késztette az állatorvosokat és a természetvédőket, hogy megkongassák a vészharangot az ország sikertelen enyhítési erőfeszítései miatt, mint például az elromlott elektromos kerítések, amelyeket eredetileg azért építettek, hogy az elefántokat távol tartsák a szemétgödrötől. A boncolás kimutatta, hogy rendes táplálék nem volt a gyomrukban, csak szemét.

Bár az elefántokat Srí Lankán tisztelik, veszélyeztetettek is.2011-es adatok szerint kevesebb, mint 6 ezer elefánt él az országban. Ez óriási visszaesés ahhoz képest, hogy a 19. században még 14 ezerre volt tehető a számuk. Miközben Srí Lanka egy 2014-es villámcsapás után hagyta elsorvadni a szeméttelep elektromos kerítését, az elefántok és az emberek is pusztulnak ebben a környezeti disztópiában.

Mivel a kormány által az elefántok biztonsága érdekében ígért intézkedések elsorvadtak , az a 20 állat elpusztult a szemét elfogyasztása miatt. Emellett pedig egy 2020-as jelentés szerint 122 ember halt meg ember-elefánt konfliktus miatt, szemben az évi 85-ös átlaggal. Nem meglepő vagy erkölcstelen, hogy az emberek megvédik terményeiket, családjukat és otthonaikat a kóborló elefántcsordáktól, de ha a kormány, vagy egyéb szervezetetek nem cselekszenek, akkor az sokkal több elefántéletbe fog kerülni.

(Forrás: Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk