éjszakai nassolás
Shutterstock

Lehangoló eredmények az éjszakai nassolásról

Egy új tanulmány szerint a nap későbbi szakaszában történő étkezés közvetlenül befolyásolhatja biológiai súlyszabályozásunkat három kulcsfontosságú módon: az elégetett kalóriák száma, az éhségérzetünk szintje és a zsírraktározás módja révén.

A kutatók szerint az eredmények értékes betekintést nyújtanak abban, hogy az elhízás kockázatát viszonylag egyszerű módon csökkenthetjük – csupán azzal, ha néhány órával korábban fogyasztjuk el a vacsoránkat.

Korábbi tanulmányok is már találtak összefüggést az étkezések időzítése és a súlygyarapodás között, de a kutatók a mostani kutatásban közelebbről akarták megvizsgálni a kapcsolatot, valamint a mögötte álló biológiai okokat is ki akarták deríteni – mutatja be a tanulmányt a ScienceAlert.

A kutatás szigorúan ellenőrzött volt, 16 olyan résztvevőt vontak be, akiknek a testtömegindexe (BMI) a túlsúlyos vagy elhízott tartományban volt.

Minden önkéntes két különböző, hat napig tartó kísérleten ment keresztül, az alvásukat és az étkezésüket előzetesen szigorúan ellenőrizték, és az egyes tesztek között több hét telt el. Az egyik kísérletben a résztvevők szigorúan betartották a napi háromszori étkezést a szokásos időpontok körül – reggeli 9 órakor, ebéd 13 órakor, vacsora 18 óra körül. A másik kísérletben a három étkezést hátrébb tolták (az elsőt délután 1 körül, az utolsót este 9 körül) – tehát a reggeli kimaradt, helyette volt egy ebéd és két vacsora.

A későbbi étkezés során a leptin hormon – amely jelzi, hogy mikor vagyunk jóllakottak – szintje 24 órán keresztül alacsonyabb volt, ami arra utal, hogy a résztvevők éhesebbnek érezhették magukat. Ráadásul a kalóriák elégetése is lassabban történt.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a zsírszöveti génexpresszió – amely befolyásolja, hogy a szervezet hogyan raktározza a zsírt – növelte az adipogenezis folyamatát, amely a zsírszöveteket építi, és csökkentette a lipolízis folyamatát, amely a zsírt lebontja. A kutatók szerint ilyenkor az elhízás kockázatát növelő fiziológiai és molekuláris mechanizmusok kombinációjával állunk szemben.

A tudósok kiemelték: a tanulmányuk azt mutatja, hogy a nap korábbi szakaszában történő étkezés hatással lehet a szervezetünk energiaegyensúlyának három kulcsfontosságú tényezőjére és az ebből következő elhízás kockázatára. Szerintük, ha ezt az egyszerű szabályt betartjuk, már jóval előrébb vagyunk, ha az elhízástól aggódnánk, vagy a súlyunkat szeretnénk megtartani.


A figyelmetekbe ajánljuk