szomorú nő néz ki az esős ablakon
Fotó: Shutterstock

5 módja annak, hogy az egyedüllét ne csússzon át depresszióba

Időről időre mindenki magányosnak érzi magát kicsit, ez az emberi tapasztalat normális része. Néhány ember azonban hajlamosabb arra, hogy a magányból depresszióba csússzon.


A depresszió kockázatának kitett emberek jellemzően elszigeteltnek és magányosnak érzik magukat; alacsony az önbecsülésük, ami könnyen átcsaphat az önvád és a bűntudat szélsőségesebb érzéseibe, sőt, akár önundorba is. Ezek a negatív gondolkodási minták pedig teljes depresszióhoz vezethetnek. Ha rossz érzéseid vannak magaddal kapcsolatban, magányosnak és értéktelennek érzed magad, a Good Men Project segítségével összegyűjtöttünk néhány tanácsot, melyek segíthetnek megelőzni a depresszió kockázatát.

​1. Erősítsd meg a támogató szociális hálódat!

Az elszigeteltség növeli az önvádra való hajlamot. A kapcsolatteremtés és a társas érintkezés sokat segíthet abban, hogy enyhítsd a magányt, és más szemszögből lásd a világot. Keresd fel a barátaidat, kollégáidat és családtagjaid, hogy erősítsd a pozitív emberi kapcsolatokat.

​2. Gyakorold a tudatosságot!

egy z\u00f6ld pulcsis n\u0151 h\u00e1ttal \u00fcl \u00e9s \u00e1t\u00f6lel egy f\u00e1t

Fotó: Shutterstock

A mindfulness segít feldolgozni azt, ami éppen előtted van. Gyakorlása segíthet abban, hogy ítélkezés nélkül elfogadd a gondolataidat és az érzéseidet. Pusztán azáltal, hogy megfigyeled, mi történik körülötted, arra összpontosítva, amit látsz, hallasz, érzel, szagolsz és ízlelsz, segít kitörni a negatív gondolkodási mintáidból.

​3. Gyakorold az együttérzést magaddal szemben!

Azok az emberek, akiknek negatív az önértékelése, gyakran rendkívül kemények önmagukkal szemben. Engedj meg magadnak egy kis tökéletlenséget. Légy kedves magaddal, és változtasd meg ezt a belső monológot egy kevésbé büntetőre.

​4. Változtass a magadhoz intézett beszédmódodon!

n\u0151 magabiztosan n\u00e9z a saj\u00e1t t\u00fck\u00f6rk\u00e9p\u00e9re

Fotó: Shutterstock

Vess egy pillantást a belső hanghordozásodra. Tele vagy önváddal, felnagyítod a hibáidat? Beszélnél így egy barátoddal? Írd át ezt a forgatókönyvet valami pozitívabbra és önmegerősítőre. Ha ez egyedül túl nehéz, próbálj ki néhány olyan könyvet, alkalmazást vagy weboldalt, amelyek megerősítenek.

​5. Értékeld át az érzelmeidet az önbecsülésed növelése céljából!

Egy kis gyakorlással könnyen megtanulhatsz olyan technikákat, melyekkel szabályozhatod az érzéseidet, és javíthatod az önbecsülésedet. A depresszió gyakran abban nyilvánul meg, hogy az életed negatívumain rágódsz − próbáld meg őket inkább újraértékelni.

A kognitív újraértékelés egy érzelemszabályozási stratégia, amely lehetővé teszi, hogy a negatív gondolatokat átkeretezd, pozitívabb nézőpontból rájuknézve. Ahelyett, hogy megbénítva és összezúzva éreznéd magad az élet által, vedd vissza az irányítást, és fejlessz kis nagyobb rugalmasságot!

Az alkalmi egyedüllét normális, de a depressziónak nem kell annak lennie. Használd ezeket a tippeket, hogy átvészeld a magányos időszakokat. És ami a legfontosabb, ne habozz segítségért folyamodni, ha szükséged van rá.


A figyelmetekbe ajánljuk