Az Egyesült Arab Emírségek űrszondája Mars körüli pályára állt

Az Egyesült Arab Emírségek első bolygóközi missziójának sikerét élte meg azzal, hogy hétfőn Mars körüli pályára állította űrszondáját.


Korábban írtunk már arról, hogy a NASA elindította Perseverance nevű űrszondáját, amellyel a Marson szeretné feltérképezni az esetleges mikrobiális élet nyomait. Az amerikai űrszonda várhatóan február 18-án landol a bolygón. Emellett egy kínai űrszonda, a Tianwen-1 február 10-én érkezik Mars körüli pályára és májusban tervezi a leszállást.

A Hope (arabul Al-Amal), vagyis Remény nevű arab űrszonda pedig hétfőn, február 8-án került a vörös bolygó pályájára. A Hope az amerikai és kínai riválisokkal szemben nem tervez leszállni a bolygón, annak időjárását szeretné feltérképezni annak érdekében, hogy 100 éven belül emberek települhessenek a vörös bolygóra. Az Egyesült Arab Emírségek emellett szeretne inspirációként szolgálni a projekttel az arab fiataloknak.

A misszióvezérlésen dolgozó tisztviselők megtapsolták, amikor a szonda pályára állt. Egy feszültségekkel teli fél óra előzte meg a csatlakozást, mivel a szonda "égést" hajtott végre önmagán, hogy elégé lelassuljon ahhoz, hogy a marsi gravitáció behúzza. Ez volt az utazás legveszélyesebb szakasza.

A szonda a három űrhajó közül az első, amelyik eléri a vörös bolygót. Az Egyesült Arab Emírségek missziója egyébként a nemzeti hét emírségek egyesülésének 50. évfordulóját is ünnepli az időzítéssel. Amint visszaszámolt az óra a pályára állásig, Dubai tű alakú, Burj Khalifa elnevezésű épülete, amely a világ legmagasabb tornya, a siker hírével fény- és szökőkút-showvá vált.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk