hamburger
Shutterstock

Kiszámolták, hány hamburgert ehetünk meg pontosan, hogy ne pusztítsuk el a Földet

Azért a hamburgerek számának csökkentése még mindig kevés lehet a Föld megmentésére, de ha ezt a számot tartjuk, már előrelép az emberiség.

A különböző globális kutatásokkal foglalkozó World Resource Institute (WRI) új jelentése szerint a fejlett világban élők még mindig fogyaszthatnak hamburgereket, anélkül, hogy tönkretennék a bolygót – feltéve, ha kibírják, hogy heti két normál méretű hamburgernél nem esznek többet.

Sajnos ez még nem minden: a két hamburgeren kívül már nem fér bele több hús az adott héten.

A megállapítás a WRI éves jelentésében olvasható, amelynek legújabb részét a héten tette közzé a nonprofit szervezet. A jelentés elkészítéséhez a kutatók megvizsgálták, hogy mekkora előrelépés történt 40 különböző kulcsfontosságú éghajlati mutató terén, a közlekedéstől kezdve a megújuló energiákon át a húsfogyasztásig – mutatja be az elemzést a Futurism.

Egyik kategóriában sem állunk túl jól 


A jelentés szerint, ha az emberiség el akarja kerülni a legrosszabb kimenetelt, akkor sokkal gyorsabban kellene cselekedni számos fontos környezetvédő intézkedésben.

Többek között a szénhasználat tiltását hatszor gyorsabban kellene bevezetni globálisan, de a tömegközlekedési kínálatot is hatszor gyorsabban kellene bővíteni. Az erdőirtás tempóján drasztikusan csökkenteni kell, de a fosszilis tüzelőanyagok növekedése sem jelent semmi jót.

A világ már látta, hogy milyen pusztítást okozhat mindössze 1,1 Celsius-fokos felmelegedés. Minden tizedesvessző számít az emberek és a bolygó védelméért folytatott küzdelemben

mondta Ani Dasgupta, a World Resources Institute vezérigazgatója a The Guardiannek.

Ami a húsfélék korlátozását illeti: a kutatók a mezőgazdasági károsanyag-kibocsátást említik a legkárosabb jelenségnek az ágazaton belüli.

Ettől függetlenül, ahogy fentebb írtuk, egy ember számára még mindig belefér két hamburgernyi hús egy héten.

Dasgupta kiemelte, hogy az elmúlt években fontos előrelépések történtek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de még egyetlen ágazatban sem történt sorsfordító előrelépés.


A figyelmetekbe ajánljuk