zöldségek és gyümölcsök

Három könnyen beszerezhető antioxidáns, ami csökkenti a demencia kockázatát

Egy új tanulmány kimutatta, hogy léteznek bizonyos antioxidánsok, amelyek rendszeres fogyasztása csökkenthetik a demencia kialakulásának esélyét.

Egy friss tanulmány szerint a béta-kriptoxantin, a lutein és a zeaxantin antioxidánsok magas vérkoncentrációjával rendelkező egyéneknél kisebb a kockázata annak, hogy idősebb korukra demenciában szenvedjenek – olvasható a tanulmányt röviden szemléző PsyBlog oldalán.

A pisztácia, a tojássárgája, a paprika, a kukorica, a kivi, a szőlő, a cukkini, a tök és a zöld leveles zöldségek – mint a brokkoli, a spenót, a borsó és a kelkáposzta – nagy mennyiségben tartalmaznak luteint és zeaxantint.

A már említett béta-kriptoxantin a másik természetes karotinoid, amely lassíthatja az öregedés okozta demenciát.

Ennek a legjobb természetes forrásai a datolyaszilva, a narancs, a sárgarépa, az őszibarack, a mandarin és a papaja.

Az emberek kognitív működésének meghosszabbítása fontos közegészségügyi kihívás. Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, amely sejtkárosodást okozhat. Azonban további vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére, hogy ezen antioxidánsok hozzáadása segíthet-e megvédeni az agyat a demenciától

– mondta Dr. May Beydoun, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányhoz több mint 7000 45 éves vagy idősebb résztvevőt vontak be, akiket 16 éven keresztül követtek nyomon. Kezdetben interjún, fizikai vizsgálaton és vérvizsgálaton estek át, hogy ellenőrizzék antioxidáns-szintjüket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a demencia kialakulásának kockázata csökkent a legmagasabb lutein- és zeaxantinszintű résztvevők esetében. A megnövekedett lutein- és zeaxantinmennyiség 7 százalékkal alacsonyabb kockázatot eredményezett a demencia kialakulására.

A béta-kriptoxantin szintjének növekedése már 14 százalékkal csökkentette a demencia kockázatát.

Azonban azt is érdemes kiemelni, hogy az antioxidánsoknak a demencia kockázatára gyakorolt hatása némileg csökkent, amikor figyelembe vettek olyan tényezőket, mint az iskolázottság, a jövedelem és a fizikai aktivitás – így az is lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot.


A figyelmetekbe ajánljuk