d-vitamin nő
Shutterstock

3 érv, amiért kötelező ősszel és télen is D-vitamint szednünk

A D-vitamin az egyetlen tápanyag, amelyet a szervezetünk napfény hatására termel. A világ lakosságának 50%-a nem jut elegendő napfényhez, hiszen pusztán a szabadban töltött idő nem egyenlő a megfelelő D-vitamin-bevitellel. Különösen igaz ez az őszi és téli hónapokra. Mutatjuk, miért különösen fontos a megfelelő D-vitaminszint ebben az időszakban.

​Miért csökkenhet a D-vitamin szintje ősszel és télen?

A napozás a természetes D-vitamin-termelés kulcsfontosságú összetevője. Bőrünk melaninszintjétől függően törekednünk kell arra, hogy hetente többször, legalább 10-30 percet napfényben töltsünk – ha sötétebb a bőrünk, több napozásra lehet szükségünk a megfelelő D-vitaminszint előállításához.

Természetesen ősszel és télen csökken a napfényhez való hozzáférésünk. A rövidebb nappalok mellett több időt töltünk zárt térben, amely logikusan a D-vitaminszint csökkenéséhez vezet.

A D-vitaminszint csökkenése azonban az utolsó dolog, amit ebben az évszakban szeretnénk. Az alacsonyabb hőmérséklet és a megnövekedett kórokozók száma miatt kulcsfontosságú, hogy megfelelően pótoljuk a D-vitamint a szervezetünkben.

De hogyan függ össze a D-vitamin az immunrendszerünkkel?

A megfelelő D-vitaminszint biztosítja a csontok egészségét

A D-vitaminnak olyan funkciója van, amelyet egyetlen más vitamin sem tud betölteni.

Ez az egyetlen olyan vitamin, amely segíti a szervezetünket a kalcium felszívódásában. A kalcium olyan ásványi anyag, amely segít megőrizni csontjaink erejét, ugyanakkor rugalmasan tartja őket, megelőzve a könnyű csonttöréseket.

Ezért a D-vitamin hiánya a csontok rossz egészségéhez vezet, és csontlágyulás is kialakulhat belőle.

Súlyosabb esetekben csontritkuláshoz is vezethet, ami miatt a csontok annyira törékennyé válnak, hogy már egy egyszerű lehajlás vagy egy könnyű esés következtében is könnyen eltörhetnek.

Növelheti a gyulladásos betegségek kockázatát.

Tanulmányok megállapították, hogy a D-vitamin hiánya a gyulladásos biomarkerek magasabb szintjével is együtt jár – azaz a nem megfelelő D-vitaminszint növelheti a krónikus gyulladás kockázatát.

Amikor a szervezetünkben krónikus gyulladás alakul ki, megnő a veszélyeztetett immunválasz kockázata. A krónikus gyulladás hatására szervezetünk folyamatos készültségben van, és immunrendszerünk elkezdheti megtámadni az egészséges szöveteket. Ez növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint például a rák vagy a szívroham.

Létfontosságú az immunrendszer támogatásában

Rengetegen lesznek influenzásak vagy náthásak az őszi és téli szezonban. Az egyik legjobb mód arra, hogy erre felkészüljünk az a megfelelő D-vitaminszint biztosítása, amely elengedhetetlen az erős immunrendszer fenntartásához.

A vitamin ugyanis létfontosságú az immunrendszerünk aktiválásához. Az egészséges szintje nélkül a szervezetünk nem tudja leküzdeni a fertőzéseket, emellett a légzőrendszerünket is támogatja; távol tartva ezzel náthát, hörghurutot, influenzát és még sok mást.

A D-vitamin emellett erősíti a tüdőt, ami nélkülözhetetlen a légúti fertőzésekkel teli időszakban.

A figyelmetekbe ajánljuk