Sárga kapszulák.

Ez a vitamin nemcsak a fogyás, hanem a rák megelőzése miatt is kulcsfontosságú lehet

Számos közismert vitamint és ásványi anyagot hoztak összefüggésbe a súlyvesztéssel. A magas D-vitamin-szintet azonban többször is összekötötték a fogyással és a hasi zsír csökkentésével.


Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin-szint fogyókúra esetén hajlamosabbak nagyobb súlyt veszíteni.

A szóban forgó vizsgálatban 218 túlsúlyos nő vett részt, akiket nyomon követtek egy egy éven át tartó mozgás- és fogyókúrás program keretein belül.

A csoport fele napi 2000 NE D-vitamin-kiegészítőt szedett.

Dr. Catherine Duggan, a tanulmány első szerzője elmondta:

Eléggé meglepett bennünket, hogy a D-vitamin csak azoknál a nőknél volt hatással egy gyulladásos biomarkerre, akik legalább 5 százalékkal csökkentették a kiindulási súlyukat. Ez azt sugallja, hogy a D-vitamin fokozhatja a fogyás gyulladásra gyakorolt hatását.

Fontos megjegyezni, hogy az emberek akár 50 százalékának is lehet D-vitamin-hiánya. Ennek a vitaminnak a hiányát összefüggésbe hozták a szervezet fokozott gyulladásával.

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a tojás, az olajos halak, mint a lazac, a gomba, a tejtermékek és a vele dúsított élelmiszerek, beleértve a gabonaféléket és a gyümölcsleveket.

Dr. Duggan így folytatta:

Korábbi tanulmányainkból tudjuk, hogy a fogyással az emberek csökkenthetik általános gyulladásszintjüket, és van némi bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése hasonló hatással járhat, ha valakinek nem elégséges a tápanyag szintje.

A kutatók szerint a fogyásban való részvétele mellett a D-vitamin a rák kockázatára is jótékony hatással lehet.

Úgy gondolják, hogy ez a krónikus gyulladásos állapot pro-tumorigén hatású, vagyis elősegíti a rákos sejtek növekedését. A fogyás csökkenti a gyulladást, és így a rákkockázat csökkentésének egy másik mechanizmusát jelenti. Ha a D-vitamin szintjének biztosítása, illetve az optimális szint biztosítása a gyulladást a fogyáson túlmenően önmagában is csökkentheti, akkor ez fontos kiegészítője lehet azoknak az eszközöknek, amelyeket az emberek a rákkockázatuk csökkentésére használhatnak

– tette hozzá Duggan.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk