tejet ivó gyerek

Egyetlen pohár, akár a napi szükséglet 15 százalékát is fedezheti – ráadásul a vegánok is ihatják.

A D-vitamin előnyös hatásairól mi is számtalanszor beszámoltunk már. A vitamin legegyszerűbb forrása a nap, mégis egyes becslések szerint a Föld fele küszköd a hiányával. Ezen kívül a D-vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért a vegetáriánusok és vegánok nehezen tudnak hozzájutni.

Jó hír, hogy a nem állati eredetű italokat D-vitaminnal szokták dúsítani, ezek közül a mandulatej az, amelyikbe általában a legtöbb hozzáadott D-vitamin kerül – olvasható a Vincén.

A mandulatej kifejezetten népszerű a vegánok (és laktózérzékenyek) körében, vagyis ezáltal megoldható a megfelelő D-vitamin-bevitel, ami más élelmiszerrel jóval nehezebb lenne. Érdekesség, hogy a tehéntejben sincs D-vitamin, utólag adják hozzá.

Változó, hogy mennyi vitamint adnak a mandulatejhez, olyan is van, amihez egyáltalán nem raknak. De a D-vitamint általában feltüntetik a csomagoláson.

Ha van a mandulatejben hozzáadott D-vitamin, akkor egy pohár mandulatejjel a napi D-vitamin-szükséglet 10-15 százalékát is tudjuk fedezni.

A figyelmetekbe ajánljuk