óceán

Sárgaköves utat találtak a Csendes-óceán mélyén

A téglaút a vulkanikus geológia egy látványos eredménye, amely egységes módon törte meg a kőzetet.


A Luʻuaeaeaahikiikekumu expedíció során különleges látvány tárult a E/V (Exploration Vessel) Nautilus hajó kutatói elé, miközben a Csendes-óceánban található Liliʻuokalani ősi hegységeit vizsgálták. A csapat egy robotkar segítségével próbált mangánkérget gyűjteni a tengerfenékről. Ezzel az eszközzel pedig lehetőségük nyílt arra, hogy közelebbről is megvizsgálják a vas- és mangán-oxidokból álló tengeri üledékes lerakódást, a ferromangán-kéreg csomót – kezdi az IFLScience.

Ez is érdekelhet:Eltűnik a Csendes-óceán, újra összeolvadnak a kontinensek

A kutatás során pedig teljesen véletlenül belebotlottak a szóbanforgó „sárgaköves útba".

Úgy néz ki, mint egy sárgaköves út, ami a mitikus Atlantisz városához vezet, pedig valójában az ősi vulkáni geológia egy tökéletes példája!

– magyarázták a kutatók a YouTube-videóban.

A bizarr geológiai képződményre a Nootka Seamount csúcsának egy szakasza mentén bukkantak rá, amely a Papahānaumokuakea Tengeri Nemzeti Emlékhelyen található.

Ez is érdekelhet:Létezik egy elveszett város az óceán mélyén

A jelenséget hialoklasztitként azonosították, amely egy olyan vulkáni kőzetfajta, amely olyan helyeken található, ahol nagy energiájú kitörések töredékei a tengerfenékre rakódnak. A téglára emlékeztető kinézetének oka az, hogy az idő múlásával, amikor a térségben további kitörések történtek, többször felmelegedett és lehűlt, ennek hatására pedig a kőzet megtört.


A figyelmetekbe ajánljuk