apuka két kisgyereke mellett otthon dolgozik
Ftotó: Shutterstock

A Covid megváltoztathatta az emberek személyiségét egy tanulmány szerint

A koronavírus-járvány hatása olyan messze gyűrűzik, hogy egy kutatás szerint megváltoztatta az emberek személyiségét.


Korábban a pszichológusok nem találtak kapcsolatot a kollektív stresszhatások, például földrengések vagy hurrikánok és a személyiségváltozás között. Úgy tűnik azonban, hogy az átélt veszteségek vagy egyszerűen csak a társadalmi elszigeteltség miatti hosszú ideje tartó őrlődés hatással volt ránk.

A fiatalabb felnőttek rosszkedvűbbek, stresszre hajlamosabbak, kevésbé együttműködőek, valamint kevésbé felelősségteljesek lettek

− írják az eredetileg a Plos One című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, akiket Angelina Sutin professzor (Florida State University College of Medicine) vezetett.

Sutin és munkatársai a világjárvány előtt és alatt különböző időpontokban megismételt, az Understanding America online tanulmányban részt vevő 7109 ember személyiségének értékelését használták fel. A résztvevők egy széles körben használt személyiségtesztet kaptak, amely öt tulajdonságot − neuroticizmus, extraverzió, nyitottság, elfogadhatóság és lelkiismeretesség − mér.

A 18 és 109 év közötti résztvevők a teszteket a járvány előtt, a járvány elején és a járvány későbbi szakaszában is elvégezték, résztvevőnként átlagosan három tesztet.

A világjárvány első szakaszában (2020 márciusa és decembere között) a személyiség viszonylag stabil volt, a neuroticizmusban csak kis mértékű csökkenés volt tapasztalható a világjárvány előtti állapothoz képest.

Ez annak tudható be, hogy a Covid „okot ad" a szorongás érzésének, így az emberek kevésbé okolták a saját hajlamukat − vélekedtek a szerzők.

anyuka otthon dolgozik a k\u00e9t kisl\u00e1nya mellett

Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint a neuroticizmus csökkenése a pandémia második felére (2021-2022) eltűnt, és helyébe az extraverzió, a nyitottság, az elfogadás és a lelkiismeretesség csökkenése lépett a pandémia előtti személyiséghez képest. A változások körülbelül egytizednyi standard eltérést jelentettek, ami az egy évtizedes időszak során megfigyelhető ingadozás nagyságának felel meg.

A fiatalabb felnőttek mutatták a legnagyobb változásokat, a legidősebb felnőttek csoportjában pedig nem volt szignifikáns változás a vonásokban.

A szerzők szerint a személyiség általában képlékenyebb a fiatalabb felnőtteknél, és a világjárvány is negatívabb hatással lehetett erre a korcsoportra.

Bár a világjárvány mindenki számára stresszes volt, megzavarta a fiatalabb felnőttkor normatív feladatait, például az iskolát és a munkaerőpiacra való átmenetet, valamint a társasági életet és a kapcsolatok kialakítását. Ez a zavar nagyobb hatással lehetett a fiatalabb felnőttekre, mert ezek a feladatok nagyon fontosak ennek a korcsoportnak

− mondta Sutin.

A kutatók folytatják a kohorsz megfigyelését, hogy kiderítsék, a személyiségváltozások átmeneti vagy tartósabb jellegűek-e.

Érdekes látni ezt az általános hatást, annak ellenére, hogy az egyéneknek egészen másképp kell kezelniük az éppen zajló dolgokat. Az egyik értelmezés az, hogy a normális formáló élmények elmaradása miatt a fejlődés leállt.

- mondta Wiebke Bleidorn professzor, a Zürichi Egyetem pszichológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

Forrás: Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk