A post-COVID tünetek enyhíthetőek. Mutatjuk, kihez érdemes fordulni! (x)

A post-COVID tünetek enyhíthetőek. Mutatjuk, kihez érdemes fordulni! (x)

Hazánkat is elérte a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ezzel a világjárvány már több mint másfél éve képezi mindennapjaink részét. A fertőzés sajnos nagyon alattomos, hiszen a megbetegedést jellemző akut tünetek – láz, száraz köhögés, fáradékonyság, ízlelés- és szaglásvesztés – néha még a felgyógyulást követően sem szűnnek meg, adott esetben pedig visszatérnek. Ezeket post-COVID tüneteknek hívjuk, és megfelelő szakértő segítségével enyhíthetőek. A terület egyik szakértője DR. Kiss-Dala Noémi infektológus, a Dr. Rose Magánkórház orvosa.DR. Kiss-Dala Noémi a világszerte is elismert Semmelweis Egyetemen szerezte meg általános orvostudományi diplomáját még 2014-ben. A képzés során egy szemesztert Münchenben végzett, infektológiai szakképzését pedig az ország egyik vezető intézményének infektológiai osztályán végezte. Szakvizsgáját 2019-ben szerezte meg.

A post-COVID kezelés specialistája már az első pillanattól kezdve szívügyének tekintette a 2020 márciusában Magyarországra is betörő koronavírus-járványt. Fő kutatási területe is ehhez a betegséghez fűződik: a doktornő azt a koronavírus-fertőzött betegek innovatív kezelési lehetőségeit vizsgálja és kutatja.

A Dr. Rose Magánkórház csapatához 2021-ben csatlakozott, melynek apropója szintén a COVID 19-hez köthető, DR. Kiss-Dala Noémi ugyanis az intézmény infektológiai és post-COVID járóbetegek ellátásában vesz részt. Ars poeticája szerint

a betegek gyógyítása csak holisztikus szemlélettel lehet eredményes

ezt képviseli a munkája során is.

​De mi is pontosan az a post-COVID?

Előfordulhat, hogy a koronavírus-fertőzöttség legyőzését követően sem szűnnek meg a megbetegedés akut tünetei. Hiába produkálunk már negatív vírustesztet, lázunk nem csillapodik, továbbra is fennmaradt száraz köhögésünk, de ízlelés- és szaglásvesztésünk sem szűnt meg.

Az orvostudomány az első tünetek megjelenését követően 3 hónappal is tartósan tapasztalt tünetegyüttest nevezi Post-COVID szindrómának.

Ezek a tünetek enyhíthetőek, ám ehhez megfelelő szakember segítségét kell kérnünk. A Dr. Rose Magánkórház post-COVID osztályán korábbi betegségeinkre, gyógykezeléseinkre, életkörülményeinkre és oltásainkra kérdeznek rá – csak úgy, mint Dr. Kiss-Dala Noémi – kiváló szakemberek.

Ezt követően egy, a post-COVID tünetekre vonatkozó részletes áttekintés következik, majd a panaszok jellegétől függően egy célzott fizikális vizsgálat. A későbbiekben a panaszok dinamikájának megfigyelése következik, illetve az elért eredményeket vizsgálata.

A Dr. Rose Magánkorház post-COVID vizsgálatairól bővebben erre, míg Dr. Kiss-Dala Noémi munkásággal kapcsolatban erre a linkre kattintva tudhatnak meg többet.

A figyelmetekbe ajánljuk