Apa és két fia – az ortopéd orvoslás csúcsán a három Hangody (x)

Prof. Dr. Hangody László, Dr. Hangody László Rudolf és Dr. Hangody György Márk – egy család, három kiváló ortopéd sebész. Bár hazánkban sem ritka jelenség, hogy apáról fiúra szálljon az orvoslás iránti elhivatottság, egyazon műtőben látni több generációt viszont több, mint lenyűgöző. A Dr. Rose Magánkórházban minden adott ahhoz, hogy a legmodernebb műtéti technikákat alkalmazva együtt végezzék az ortopédiai műtéteket és a kutatás-innovációval kapcsolatos munkát.Nem tudom, hogy más szakmákban, hogy van ez, de azt gondolom, hogy általában az orvos dinasztiák esetén az otthoni témákban elég vastagon jelentkeznek a munkahelyi, illetve a szakirányú problémák. Ez így volt az édesapám és az én vonatkozásomban is, ő általános sebész volt, engem pedig kezdettől fogva mozgásszervi sebészet érdekelt, de mindig voltak olyan átfedések, amik adtak közös témát

– mondta a professzor, aki szerint saját és fiai generációja között az a különbség, hogy a mai generáció már specializált irányba halad.

Szerencsésnek érzi azonban magát, hiszen László és György fia is ugyanazt a területet választották, amelyre édesapjuké is leszűkült az évek alatt: így lett a három Hangody közösen az endoprotetika, sportsebészet, minimált invazív technikák, valamint ízületi tükrözéses műtétek specialistája.

Helyzetük különlegességét tovább emeli, hogy közös munkahelyük mellett a kutatás-fejlesztési innovációs területeik is hasonlóak:

A legnagyobb fiam porcfelszín képzésből, a középső pedig szalagsebészethez kötődő háttérkutatásból szerzett tudományos minősítést.

Dr. Hangody György úgy érzi, már gyermekkorában kialakult benne a vágy, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen, a név ugyanis kötelez, az persze még így is ritkaság, hogy mindhárman ugyanazt a területet választották.

Az egyetem 4., 5. évében köteleztem el magamat az ortopédia mellett. Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert szeretem azt, amit csinálok, motivál a fejlődés lehetősége. Hosszú távon jó értékmérője a munkánknak, hogy mindig készül egy műtét előtti röntgen és egy műtét utáni röntgen, az eredmények követhetőek.

A két fiatalabb Hangody még Phd-fokozatukat is szinte egyszerre szerezték meg. Bár édesapjuk sosem gyakorolt rájuk nyomást, az ő hatására kezdték el szinte egyből a képzést, rögtön az egyetem után.

A PhD fokozatot egyre nehezebb megszerezni, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának képzése világhírű, mindenhol elismerik. A hároméves képzést követően a különböző kritériumok teljesítése után 2017-ben szereztem PhD fokozatot. A testvérem, 2015-ben csinálta a PhD védését. Nagyon hasonlóan alakul a szakmai életünk, én két évvel „lemaradva" követem őt. Van közöttünk egy jó értelemben vett rivalizálás, ami a fejlődésünkhöz is hozzátesz. Szerencsés, hogy 2013-ban, egyszerre kezdtünk el dolgozni, így ugyanazok a követelményeink az ügyeletek szempontjából, ugyanannyit operálhatunk, ugyanazokon a helyeken dolgozunk.

És ha már együtt műtenek, együtt oktatnak, miért is ne kutatnának közösen?

Jelenlegi kutatási témánk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos. Mesterséges intelligencia algoritmusok által vezérelten próbáljuk a porc felszínt feltérképezni. Egy 40 éves autóbalesetet szenvedett páciens esetében nem feltétlenül jó, ha protézist ültetünk be, hiszen a protézisnek van egy bizonyos élettartama és persze fennáll a szövődmény lehetősége is.

Az ortopédia jövőjével kapcsolatban úgy érzik, hogy a megfelelő irány a minimál invazív ellátás, valamint azok a degeneratív betegségek, melyekre eddig nem volt megfelelő megoldás. Prof. Dr. Hangody László szerint – bár a mai fejlett endoprotetikai lehetőségek kiváló megoldást nyújtanak a súlyos csípő, térd, váll és bokaízületi kopásokra, destrukciókra – a mai modern mozgásszervi sebészet már ígéretes biológiai megoldásokat is tud kínálni az időben észlelt nagyízületi kopásos, sérüléses porcfelszínkárosodásokra.

De vajon milyen lehet ennyire szorosan együtt dolgozni legközelebb családtagjainkkal?

A testvérek szerint a közös munka leginkább arra a gyümölcsre hasonlít, ami hosszú évek alatt megérett, mostanra nyugodtan le lehet szüretelni.

Nagyon jó érzés az, amikor itt a Dr. Rose Magánkórházban egy nap alatt mi hárman nyolc műtétet végzünk egymásnak asszisztálva. Ez egy különleges élmény, a szakmai-érzelmi harmónia miatt tudunk a betegeinknek is valami olyan pluszt nyújtani, ami ilyen családi-szakmai összhang nélkül nehezebben jönne létre.

A figyelmetekbe ajánljuk