A nárcisztikus embereknek nem sok gondjuk van a világjárvánnyal

Mindnyájan átéltük a koronavírus-járvány okozta felfordulást, ám személyiségjellemzőink függvényében más-más reakciókat adtunk rá.


Egy nemrég közölt tanulmány alapján a sötét tetráddal (nárcizmus, pszichopátia, machiavellizmus, szadizmus) rendelkező emberek másképp reagáltak a világjárványra, mint mi. A Missisipi Egyetem kutatásában 402 személy részvételével megállapították többek között, hogy a sötét személyiségjellemzőjű személyek másképp takarítanak és másképpen öltözködnek ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

"Megállapításaink azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a világjárvány kezdeti szakaszában a sötét személyiség differenciáltan megjósolta a pandémiára vonatkozó kognitív és érzelmi reakciókat"

─ írják a szerzők tanulmányukban, amelyet 2020 novemberében tettek közzé.

A kutatásban a sötét személyiségjegyek feltérképezése mellett a szakemberek felmérték a járvány okozta új gondolatokat és érzelmeket. A sötét tetrádból egy-egy személyiségjegy is jellemezhet egyéneket. Azok, akik nárcisztikus, vagy machiavellista tulajdonsággal bírnak, küzködtek a járvány okozta felfordulással, ám a szadista egyének életében pozitív változást okozott. A szadista személyeknek ugyanis örömet okoz mások szenvedése. Érdekesség továbbá, hogy a nárcisztikus vonásokkal rendelkezők részt vesznek különböző segítő tevékenységekben a járvány alatt, így megkapják az elismerést, amire vágynak.

A kutatók ugyanakkor kiemelik a tanulmány kapcsán, hogy a résztvevő egyének száma alacsony, valamint, hogy a sötét személyiségjegyűek nem nevezhetők veszélyes egyéneknek, a sötét tulajdonságok nem érik el a klinikai szintet. A kutatás megmutatja, hogy különböző személyiségtípusok miként reagálnak olyan nagyszabású társadalmi megrázkódtatásokra, amilyeneket jelenleg átélünk. Ez fontos lehet a jövőre nézve, a klímaválság például teremthet hasonló krízishelyzeteket. A tanulmányt a Personal and Individual Differences folyóiratban közölték.

A figyelmetekbe ajánljuk