az új koronavírus variáns
Fotó: Shutterstock

Terjedésnek indult a legújabb COVID-variáns − ezt tudjuk róla

A BA.4.6, az omikron koronavírus variáns egyik alváltozata, amely az Egyesült Államokban gyorsan terjed, mostanra pedig már az Egyesült Királyságban is felbukkant.


Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) legutóbbi, a koronavírus-változatokról szóló tájékoztató dokumentuma szerint a BA.4.6 az Egyesült Királyságban mostanra a koronavírus megbetegedések mintegy 9 százalékát teszi ki. Hasonlóképpen, a Centers for Disease Control and Prevention, azaz Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint az Egyesült Államokban a közelmúltban észlelt esetek több mint 9 százaléka a BA.4.6. A variánst a világ számos más országában is azonosították − tájékoztat a Scinece Alert.

Mit tudunk a BA.4.6-ról, és kell-e aggódnunk?

A BA.4.6 az omikron BA.4 változatának leszármazottja. A BA.4-et először 2022 januárjában észlelték Dél-Afrikában, és azóta a BA.5-ös változattal együtt terjedt el világszerte. Nem teljesen világos, hogy a BA.4.6 hogyan alakult ki, de lehetséges, hogy egy rekombináns változatról van szó. Rekombináció akkor történik, amikor a SARS-CoV-2 (a koronavírust okozó vírus) két különböző változata egyszerre fertőzi meg ugyanazt a személyt.

Bár a BA.4.6 sok tekintetben hasonlít a BA.4-re, a vírus felszínén található spike fehérje mutációját hordozza, amely lehetővé teszi, hogy a vírus bejusson a sejtjeinkbe. Ez a mutáció más változatokban is előfordult már, és az immunelkerüléssel hozható összefüggésbe, ami azt jelenti, hogy segít a vírusnak elkerülni a védőoltásból és a korábbi fertőzésből szerzett antitesteket.

​Súlyosság, fertőzőképesség és immunelkerülés

omikronos v\u00e9rminta egy kutat\u00f3 kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

Szerencsére az omikron-fertőzések kevésbé súlyos tüneteket és kevesebb halálesetet okoznak, mint a korábbi változatok. Valószínűleg ez a BA.4.6-ra is érvényes lesz. De azt is tudjuk, hogy az omikron alváltozatok fertőzőképesebbek, mint a korábbiak. Úgy tűnik, hogy a BA.4.6 még jobban kikerüli az immunrendszert, mint a BA.5, a jelenleg domináns változat.

A BA.4.6 gyorsabban szaporodik a fertőzés korai szakaszában, és nagyobb a növekedési rátája, mint a BA.5-nek.

A Pfizer eredeti vakcinájából három adagot kapott emberek antitestjei kevésbé hatásosak a BA.4.6 ellen, mint a BA.4 vagy a BA.5 ellen.

Egy előzetes tanulmány az is mutatja, hogy a BA.4.6 kikerüli az Evusheld antitestterápia elleni védelmet, melyet az immunhiányos és a koronavírus-vakcinákra kevésbé jól reagáló emberek védelmére terveztek.

​Az oltás a kulcs

A BA.4.6 és más új változatok megjelenése arra figyelmeztet, hogy a vírus még mindig velünk van, és mutálódik. Az omikron ellen az sem véd, ha valaki már túlesett a megbetegedésen, a védőoltás továbbra is a leghatásosabb fegyverünk. Jó hír, hogy a közelmúltban jóváhagyták a kétértékű emlékeztető oltóanyagokat is, a folyamatban lévő, több változatot célzó multivalens koronavírus elleni vakcinák kifejlesztése pedig még tartósabb védelmet nyújthat.


A figyelmetekbe ajánljuk