orrfújó férfi

Az aktuális esetek legfrissebb adatai megmutatják, hogy meddig tartanak az omikron tünetei.


Az omikron mára a világ számos országában a domináns koronavírus-változat lett. Jelenleg az a fő aggodalmunk vele kapcsolatban, hogy az új változatai ismét súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Az aggodalmak eloszlatása végett a PsyBlog cikkének segítségével összeszedtük, mit érdemes tudni a tüneteiről.

Tünetei némileg eltérnek a többi koronavírus-változattól. A ZOE COVID tüneti tanulmány által gyűjtött adatok azt jelzik, hogy a vírus kevésbé súlyos, mint a többi COVID-19 változat.

Bár megjelenhetnek a tipikus jelek, mint a nátha, a fáradtság, az orrfolyás, a tüsszögés, a fejfájás és a torokfájás, de enyhébben, mint a korábban domináns delta variánsnál. A gyógyulási idő is gyorsabb, a betegség egyre rövidebb ideig tart − akár csak néhány napig.

maszkban h\u00e1trafn\u00e9z\u0151 n\u0151

Fotó: Heather Morse / unsplash

Tim Spector professzor, aki genetikai epidemiológiára szakosodott és a ZOE COVID tanulmány vezető kutatója, elmondta:

Azt látjuk most, hogy a PCR-pozitívnak bizonyuló emberek többségének valóban inkább megfázásszerű tünetei vannak, és nem a klasszikus Covid-tünetegyüttes a jellemző; azaz a láz, a szaglás és az ízlelés elvesztése és a tartós köhögés.

​Az omikron tünetei

Ez a variáns mellőz néhány olyan tünetet, amelyeket gyakran a koronavírushoz kapcsolunk, mint például a szaglás elvesztése. Az omikronnal való fertőzést nehezebb tesztelés nélkül diagnosztizálni, mivel a tünetek emberenként eltérőek. Függenek az illető korától, oltási státuszától és egyéb, rá jellemző biológiai tényezőktől. Egyeseknél nagyon erős megfázási tünetek jelentkeznek, másoknál enyhébbek, valakinél pedig egyáltalán nincsenek is.

Azonban mind a korábbi koronavírus-fertőzés, mind a védőoltás semlegesítheti az omikron-változatot, és csökkenti a súlyos tünetek és a kórházi kezelés kockázatát.


A figyelmetekbe ajánljuk