Kész az alkalmazás, ami a köhögésből megmondja, ha covidosak vagyunk

Kész az alkalmazás, ami a köhögésből megmondja, ha covidosak vagyunk

A Pfizer rögtön ajánlatot is tett a vállalatnak.

A tudósok sikeresen kifejlesztettek egy mobilalkalmazást, amely állításuk szerint képes kimutatni a koronavírust, ha egy fertőzött személy a telefonjába köhög – írja az Insider.

Az appot az ausztrál digitális egészségügy ResApp Health nevű vállalat hozta létre. Az algoritmus gépi tanulással elemzi a köhögés hangját, és azonosítja, ha valaki megfertőződött a vírussal.

A vállalat – a szabályozó hatóságok már zöld utat adtak – azt tervezi, hogy kezdetben olyan helyekre összpontosítja az alkalmazás használatát, ahol szükséges a gyakori tesztelés, például egészségügyi intézményekben, munkahelyeken és szórakozóhelyeken.

A tesztek számának csökkentése mellett az okostelefon-alapú teszt a biometrikus azonosítás, például az arcfelismerés segítségével javíthatja a biztonságot is – tette hozzá a vállalat.

Ezek az algoritmusok egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy a olyan szűrővizsgálatot biztosítsanak a világ minden táján, amely csökkenti a gyors antigén- és PCR-tesztek kihívását, költségeit és környezeti hatásait

– mondta Dr. Tony Keating, a ResApp vezérigazgatója.

Az alkalmazás komolyságát jól jelzi, hogy a Pfizer április 11-én mintegy 75 millió dollárt ajánlott fel a ResApp Health megvásárlásáért, amelynek portfóliójában más, légúti betegségek kimutatására alkalmas alkalmazások is vannak.

A ResApp közlése szerint egy 741 emberen végzett vizsgálat során az alkalmazás a résztvevők 92%-ában helyesen észlelte a COVID-19-pozitívakat.

A vállalat összehasonlította az alkalmazásból származó eredményeket a PCR laboratóriumi tesztek eredményeivel. A laboratóriumi tesztek sem 100%-os pontosságúak ugyan, de az eredmények még így is közel azonosak voltak.

Arról elég kevés információ van, hogy az alkalmazás képes lesz-e megkülönböztetni a variánsokat, de a közleményben arra utalnak, hogy akár még ez is lehetséges lesz.

A tanulmányt még nem tették közzé, és más szakértők sem vizsgálták meg hivatalosan, ezért további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az alkalmazást a betegek is használhassák. A szabályozó hatóságoknak értékelniük kell, hogy az app biztonságos és hatékony-e, nehogy az embereket tévesen diagnosztizálják a jövőben.


A figyelmetekbe ajánljuk