Ezt tehetjük, ha koronavírus utáni hosszan elhúzódó köhögéssel küszködünk

Ezt tehetjük, ha koronavírus utáni hosszan elhúzódó köhögéssel küszködünk

A köhögés az egyik legidegesítőbb tünete a koronavírusnak, ami akár a betegség után is kínozhat bennünket. De mit tehetünk ellene?


Dr. Suneet Singh, texasi Austinban található CareHive Health orvosi igazgatója elárulta, hogy a 2021 májusában végzett kutatások kimutatták, hogy a koronavírussal kapcsolatos köhögés már a fertőzés után egy nappal is elkezdődhet, és jellemzően 19 napig tart. Az emberek 5%-ánál pedig akár több mint négy hétig is fennállhat.

A fertőzéstörzsek leggyakoribb tünetei közé tartoztak a köhögés, a láz, az intenzív izomfájdalom, az ízlelés vagy a szaglás elvesztése. A köhögés lehet az egyik legbosszantóbb panasz, amit a legnehezebb megfejteni, mert a megfázástól kezdve az influenzán át az egyszerű torokfájásig vagy akár refluxig bármi lehet. De hogyan lehet megkülönböztetni?

A vírussal járó köhögés általában száraz és idővel magától meggyógyul. A légutak irritációja enyhül, miután a fertőzés és az általa okozott gyulladásos láncreakció megszűnik.

De hogyan lehet megállítani a vírus után elhúzódó köhögést? A jó hír az, hogy a covid utáni lábadozás és az elhúzódó köhögés kezelése során a vény nélkül kapható gyógyszerek, például a köhögéscsillapítók és a torokfertőtlenítők rendkívül hasznosak lehetnek. A gyógynövényes praktikák, például a teák szintén segíthetnek a tünetek csökkentésében, hasonlóan ahhoz, mint amikor megfázással vagy influenzával szenvedünk.

Ha azonban négy hétnél hosszabb ideje tapasztalunk bármilyen tünetet: köhögést, légzési problémákat vagy bármi mást, ami annyira súlyos, hogy korlátozza az életminőségét, akkor értelemszerűen azonnal orvoshoz kell fordulni.

(menshealth)


A figyelmetekbe ajánljuk