Egy gyár kéményeiből száll a levegőbe a szén-dioxid, klímaváltozás

Bár a koronavírus-világjárvány megfékezésének érdekében meghozott korlátozás miatt valóban csökkent a károsanyag-kibocsátás, hosszú távon nem lesz érzékelhető hatása a pandémiának a klímaváltozásra.


„Ha csak rövid ideig tart a kibocsátás akár nagy mértékű csökkentése, akkor valószínűleg nincs kimutatható hatása a klímára. A globális felmelegedés mérséklésének és végső soron a világ-átlaghőmérséklet stabilizálásának előfeltétele, hogy évről évre folyamatosan nullára csökkenjen a nettó emisszió"

– olvasható a Science Advances című tudományos lap pár napja megjelent kiadványában a Kanadai Klímakutató Központ John Fyfe vezette kutatócsoportja.

A nagy-britanniai Norwichban lévő Kelet-angliai Egyetem kutatói Corinne Le Quere vezetésével a globális szén-dioxid-kibocsátásnak a 2020-as korlátozások okozta csökkenését 2019-hez képest hét százalékra becsülték - olvasható egy másik tanulmányban, mely a Nature Climate Change-ben jelent meg.

A kibocsátott szén-dioxid mennyisége 2019-hez viszonyítva 2,6 gigatonnával csökkent, így 34 gigatonna lett, ami az eddig megfigyelt legnagyobb mérséklődés.

2019-hez viszonyítva a szén-dioxid-kibocsátás 2.6 gigatonnával csökkent, vagyis 34 gigatonna lett, ami az eddigi megfigyelések legnagyobb mérséklődésének számít. A kutatók ezenfelül azt is elemezték, hogyan alakultak egyes ország kibocsátásai a 2015-9s párizsi klímacsúcs óta. Ez alapján kijelenthető, hogy vizsgált országok közül a nagy átlagjövedelműekben 2015 és 2019 között átlagosan évente 0,8 százalékkal csökkent a kibocsátás, 2020-ban a világjárvány miatti korlátozások idején kilenc százalékkal.

A helyzet hasonló volt a magas-közepes átlagjövedelmű országok esetében is. Ezeknél az államoknál azonban a 2020-as kibocsátás csak 5%-kal csökkent. Az alacsony jövedelmű országokban pedig 2015 és 2019 között 4,5 százalékkal, 2020-ban kilenc százalékkal esett vissza a kibocsátás.

A brit kutatók szerint a párizsi klímacél eléréséért évente globálisan egy-két gigatonnával kellene csökkenteni az emissziót az évszázad végéig. Kanadai kollégáikhoz hasonlóan ők is hangsúlyozták, hogy a világjárvány miatti átmeneti emissziócsökkenésnek szinte semmilyen hosszú távú hatása nem lesz a klímaváltozásra.

Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk