Hamis negatív koronavírus-tesztekkel próbálnak üzletelni a csalók
commons.wikimedia.org

Hamis negatív koronavírus-tesztekkel próbálnak üzletelni a csalók

Egyre több hamisított negatív PCR-tesztet árulnak illegálisan az EU-n belüli utazásokhoz – adta hírül hétfőn az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol).

Az Europolnak nem ez az első olyan esete az elmúlt pár hónapban, amikor csalással kell szembenézniük.

Ugyanis számtalan kiberbűnöző a járványból próbált hasznot húzni. A csalók vagy az egészségügyi hatóságok tagjainak adták ki magukat, vagy hiánycikk védőfelszereléseket kínáltak eladásra. Magyarországon arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal, illetve kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat. Most pedig újabb átverésre lettek figyelmesek.

A hivatal utalt arra, hogy számos repülőtéren egyre több hamis koronavírus-tesztre bukkantak, illetve olyan hálózatokat számoltak fel, amelyek akár 300 euróért (több mint 106 ezer forintért) cserébe vállalták hamis tesztekkiállítását. Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: Spanyolországban decemberben őrizetbe vettek egy csalót, aki 40 euróért (csaknem 15 ezer forintért) állított ki hamis negatív PCR-teszteket, miközben Hollandiában a hatóságok olyan hálózatra bukkantak, amelynek tagjai 50-60 euróért (18-21 ezer forintért) állítottak ki hamis negatív PCR-teszteket.

Nagy-Britanniában a Luton repülőtéren pedig letartóztattak egy férfit, aki az EU-ból érkezők számára árult hamis teszteket. Ezenkívül felszámoltak egy olyan hálózatot is, amely a franciaországi Charles de Gaulle párizsi repülőtéren árult hamisított teszteket 150-300 euróért (több mint 53-106 ezer forintért).

Az uniós tagországok közti rendőrségi együttműködést koordináló szervezet további információkat kapott arról, hogy az írországi székhelyű, de nemzetközileg tevékenykedő Rathkeale Rovers nevű bűnszervezet tagjai olyan mobiltelefonos alkalmazást működtetnek, amely lehetővé teszi a szervezett bűnözéshez tartozó csoportok tagjai számára, hogy saját kezűleg meghamisítsák a tesztek eredményeit.

A figyelmetekbe ajánljuk