orvosok kutatók széken ülnek mikroszkóppal végeznek vizsgálatokat fehér köpenyben

Új hazai szabadalommal gyógyítanák a koronavírus-fertőzés okozta egyik szövődményt, a tüdőhegesedést, más néven tüdőfibrózist. A kezelésben hatékonynak bizonyuló, úgynevezett fluvoxamin terápia eredményességét november elejétől vizsgálják.


A kutatási program a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs egyetemi spin-off cég együttműködésében valósul meg. A munkacsoport nagyon gyorsan és kreatívan reagált a pandémia kapcsán kialakult helyzetre.

„A COVID-19 betegség kétféle módon károsíthatja szervezetünket: az egyik eset, amikor a már meglévő alapbetegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek erősödnek fel általa, a másik eset pedig az, amikor túlzottan erős immunreakciót vált ki a szervezetünkből. Utóbbi oka az úgynevezett citokin vihar, amely komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet, ennek leküzdésében a tüdőhegesedés kezelésében lehet segítségünkre a fluvoxamin terápia."

– mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A gyógymód alapötlete az úgynevezett Sigma-1 receptor aktiválására épül. A receptort, amelynek funkciója a különböző gyulladások csökkentése, a depresszióra és kényszerbetegségekre alkalmazott fluvoxamin nevű hatóanyag képes aktiválni.

„A fluvoxamin két ponton fejti ki védő hatását. A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában az úgynevezett citokin vihart gátolja oly módon, hogy a gyulladást beindító anyagok termelődését csökkenti. Emellett pedig hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület. A szakemberek azt várják a terápia hatásaként, hogy a koronavírus szövődményként kialakuló és gyakran elhúzódó légzési nehezítettség is rövidebb ideig áll majd fenn."

– részletezte dr. Fekete Andrea, a vizsgálatok vezetője.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyorsított eljárásban engedélyezte a klinikai vizsgálatok megkezdését. A száz középsúlyos, kórházi kezelésre szoruló beteg bevonásával és egyéves követésével zajló vizsgálat novemberben kezdődhet a Semmelweis Egyetemen, ahol a betegek a kórházi kezelés részeként, és ezt követően bizonyos ideig otthon is kapják majd a fluvoxamin hatóanyagú tablettát.

A figyelmetekbe ajánljuk