Az aprócska csodaszer: a chiamag egészségügyi hatásai

Az aprócska csodaszer: a chiamag egészségügyi hatásai

A chiamagban található antioxidánsok, ásványi anyagok, rostok és omega-3 zsírsavak elősegíthetik a szív egészségét, támogathatják az erős csontokat és javíthatják a vércukorszint szabályozását. Ráadásul sokféleképpen felhasználható!


 Rendkívül tápláló

A chiamagok a Salvia hispanica L. nevű növény apró fekete vagy fehér magjai, amelyek feltehetően Közép-Amerikában őshonosak.

Már az aztékok és maják is használták az étrendjükben, valamint gyógyászati célokra, vallási rituálékra és kozmetikumokra. Napjainkban a chiamag egészségügyi előnyeit az emberek szerte a világon ismerik és használják. Az ősi civilizációk rendkívül táplálónak tartották, ezt a hiedelmet pedig a modern tudomány is alátámasztja.

Antioxidánsokkal teli

Az antioxidánsok nemcsak a chiamagban lévő érzékeny zsírokat védik meg az avasodástól, hanem az emberi egészséget is szolgálják, mivel semlegesítik a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulákat, amelyek károsíthatják a sejtvegyületeket, ha felhalmozódnak a szervezetben.

A szabad gyökök károsodása például hozzájárul az öregedéshez és az olyan betegségekhez, mint a rák. A magban található specifikus antioxidánsok közé tartozik a klorogénsav, a kávésav, a miricetin, a kvercetin és a kaempferol. Ezek mindegyike védő hatással lehet a szívre és a májra, valamint rákellenes tulajdonságokkal is bírhat.

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Tekintettel arra, hogy a chiamagok magas rost- és omega-3-tartalmúak, fogyasztásuk csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Az oldható rostok, amelyek elsősorban találhatók benne, segíthetnek csökkenteni a vérben lévő teljes és LDL (rossz) koleszterinszintet. Ez pedig értelemszerűen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az ALA, a chia magban található omega-3 zsírsav fogyasztása pedig szintén összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának redukálásával.

Jó a csontoknak

A chiamag számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a csontok egészsége szempontjából, többek között:

  • kalcium
  • foszfor
  • magnézium.

Számos megfigyelési tanulmány arra utal, hogy ezen tápanyagok elegendő mennyiségű bevitele elengedhetetlen a csontok jó ásványi sűrűségének fenntartásához, ami a csontok szilárdságát jelzi.

Csökkentheti a vércukorszintet

A chiamagok fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában, valószínűleg rosttartalmuknak és más jótékony hatású vegyületeiknek köszönhetően

Ígéretes, hogy különféle állatkísérletek szerint javíthatják akár az inzulinérzékenységet is – segíthet az étkezések utáni vércukorszint stabilizálásában.

Egy 2010-es és 2013-as kutatás pedig azt sugallja, hogy a chiamagot tartalmazó kenyér fogyasztása segít csökkenteni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést egészséges felnőttek körében, összehasonlítva a mag nélküli kenyérrel.

A figyelmetekbe ajánljuk