narancs c-vitamin
Unsplash / Diana Polekhina

Mennyi C-vitamint érdemes fogyasztani?

Jön a hideg, ideje betárolni vitaminokkal. A C-vitamin az egyik leghasznosabb immunrendszer-erősítő, melynek számos jótékony hatása van. Mutatjuk, milyen módok léteznek a szükséges napi mennyiség mérésére.

Első körben: a C-vitaminról érdemes tudni, hogy amellett, hogy segíti az immunrendszert, kollagént termel és segít a sebgyógyulásban is; emellett antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Az állatok és az élővilág egyes tagjai képesek szintetizálni a C-vitamint, amire az emberi szervezet nem képes.

Ezért is fontos rendszeresen olyan ételeket és étrend-kiegészítőket fogyasztan, melyek biztosítják az egészség megőrzéséhez szükséges mennyiséget.

A megfelelő adag meghatározásához az úgynevezett RDA-mennyiség a segítség — Recommended Dietary Allowance —, amely az ajánlott étrendi beviteli értékeket határozza meg.

Ez C-vitaminból egy és hároméves kor közötti gyermekeknek 15 milligrammot, a tiniknek hozzávetőlegesen 65–75-öt, felnőtteknek pedig 75 és 90 milligramm közötti értéket ír elő.

Emellett az élelmiszerek címkéin fel van tüntetve a DV-érték, aminek segítségével könnyebben meghatározható, hogy az adott élelmiszerben a tápanyagok hány százaléka van a napi szükséglethez képest. A C-vitamin ajánlott DV-értéke felnőttek és fiatalok számára is 90 mg, nemtől függetlenül.

Az ősz beköszöntével különösen fontos, hogy elfogyasszuk a napi ajánlott mennyiséget, mivel számos tanulmány bizonyította már, hogy akár 18 százalékkal képes csökkenteni a megfázás időtartamát gyermekeknél, felnőttek esetében pedig 8 százalékkal.

Szerencsére gyümölcsök és zöldségek formájában könnyű nagy mennyiséget bevinni a szervezetbe, de természetesen kiegészítők formájában is hozzá lehet jutni. Az ételekben fellelhető C-vitamin hő hatására könnyen elpusztul, amit célszerű szem előtt tartani a konyhában.

Jó választás lehet még az aszkorbinsav is, mivel a szervezet könnyedén képes felszívni. Mivel ezt a legtöbb multivitamin is tartalmazza, így annak választásával nem csak a C-vitamin, hanem más tápanyagok bevitele is megnövekszik.

Bár a túl sok C-vitamin kiürül a szervezetből, azért okozhat néhány káros gyomor-bélrendszeri mellékhatást, beleértve a görcsöket, hányingert és hasmenést. Éppen ezért nem ajánlatos túlságosan meghaladni az előírt mennyiséget.

(Healthline)


A figyelmetekbe ajánljuk