Grapefruit
Honnan származik? Miért ez a neve? M köze van hozzá Szent-Györgyi Albertnek? És miért veszélyes?

A Vince vette észre a BBC összeállítását, amelyben bemutatják a grapefruit ismert tulajdonságait és történetét. Az összeállítás egy videó, így érdemes megnézni azt is, de a Vince pontokba szedte az érdekességeket.

  • 1915-ben a Brooklyn Dodgers baseballcsapat azt találta ki, megdobják egy pink grapefruittal a menedzserüket. A menedzser elkapta a „labdát”, ami ennek következtében szétrobbant a kezében és beterítette piros levével az illetőt. Ő erre pánikba esett, azt hitte, vérzik.
  • Mai tudásunk szerint a citrusfélék túlnyomó többsége a vélhetően több millió éves, dél-kelet Ázsiában őshonos cédrátcitromtól, pomelótól vagy a mandarintól származik. A kevés kivételek egyike a grapefruit, ami a pomelo és a narancs keresztezéséből született – nem tudni, véletlenül, vagy szándékosan. Az írásos emlékek alapján a 17. századi karib-tengeri Barbadoson bukkant fel először.
  • Nevét találgatások övezik, hiszen megjelenik benne az angol grape, vagyis szőlő szó. Egyik elmélet szerint a szőlőre való utalás oka, hogy a grapefruit is fürtökben terem.
  • Manapság az USA termeli a világon a legtöbb grapefruitot, pedig alig 200 éve ismerik ott a gyümölcsöt, mégis ennyi idő alatt is meghódította Kaliforniát.
  • Jellegzetes keserű ízét a héj belső részén található naringin és naringenin nevű, flavonoidok közé tartozó vegyületeknek köszönheti. A flavonoidok jelentőségét, egészségre gyakorolt pozitív hatásukat Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Javítják az emésztést, megvédik a szervezetet a rák kialakulását is „elősegítő” káros szabad gyököktől és megelőzik a gyulladások kialakulását. A grapefruit mindemellett gazdag A- és C-vitaminban.
  • Megdőlni látszik az a vélekedés, hogy cukorral lehet csillapítani a grapefruit keserű, szájösszehúzó hatását, újabb „kísérletek” alapján inkább a só segít ebben.
  • A grapfruitot túlzásba lehet vinni:

szívgyógyszert vagy antibiotikumot szedőknél napi egy gyümölcs vagy egy pohár lé elfogyasztása akár veseelégtelenségig fajulhat. A furanokumarin nevű szerves vegyülete ugyanis gátolja annak az enzimnek a termelődését, ami lebontja ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyagait, így ezekből jóval több kerül a kelleténél a véráramba.

2013-ban 85 gyógyszernél mutatták ki ezt a veszélyt, ma már több százról van szó. A problémát az okozza, hogy nem lehet előre jelezni, kinél áll fenn a veszély, teljesen véletlenszerű, hogyan reagál a szervezet. Aki érzékeny erre a kölcsönhatásra, annál egy szem gyógyszer egy pohár grapefruittal olyan hatást vált ki, mintha 10 szem gyógyszert vett volna be.


A figyelmetekbe ajánljuk