man wiping mouse with tissue paper

Ezért dolgozik az irodából a beteg munkatársad

Azt gondolhatod, hogy szívességet teszel a főnökeidnek azzal, ha rosszul vagy, de dicséretes elkötelezettséget tanúsítasz a munkád iránt. De a jelenlét - vagyis a betegeskedés a munkahelyen - nagy árat jelent a termelékenység csökkenése és a kiégés kockázata szempontjából.


Egy új kutatás azonosítja az egyik fő okot, amiért a munkatársak akkor is dolgoznak, amikor nincsenek jól: nem teljesítették a napi munkacéljaikat. A tanulmány azt is megállapította, hogy a betegségben végzett munka negatív hatással van a másnapi munkateljesítményre. Ez 126 távolról dolgozó munkavállaló 15 napon át vezetett naplóinak elemzésén alapul. A tanulmány mögött álló kutatók szerint fontos az elvárások és a munkaterhek kezelése, hogy védekezzünk a jelenlét ellen, és biztosítsuk, hogy az általános termelékenység ne szenvedjen csorbát.

Bár jó ötletnek tűnhet, hogy a betegeskedés ellenére is dolgozni kell a munkahelyi célok teljesítése érdekében, a kutatás azt mutatja, hogy ez másnap visszahat a távmunkások teljesítményére, mivel a jelenléti jellegű munkavégzés elszívja a munkavállalók pszichológiai energiáját, amelyet a munka után nem lehet teljesen visszanyerni. A vizsgálatban résztvevőket különböző szakmákból gyűjtötték össze, az informatika, a tanítás, a pénzügy és más szekciók területéről, és összesen 995 adatpontot gyűjtöttek össze, amelyek a fizikai egészséget, a munkacélokat és a munkaidőt mérték.

Az adatok összefüggést mutattak ki a befejezendő munka és a betegségen folytatás között. A kutatók szerint a testünk által betegségünkben sugárzott jelek legyőzése annak érdekében, hogy folytassuk a munkát, az egó kimerülését okozza - akaraterőnk és szellemi erőnk fokozatos leépülését, amely aztán időbe telik, amíg helyreáll. Figyelembe véve a munkateljesítményre gyakorolt későbbi negatív hatást, valamint a betegségek elhúzódásának kockázatát a pihenés hiánya miatt, a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a vezetők aktívan akadályozzák a jelenlétet - és maguk is kerüljék el.

Az egyik megközelítés lehet a munkaterhelés csökkentése vagy a munkatársaknak kiosztott feladatok cseréje. Ha az alkalmazottak jelenléti jellegű munkába bocsátkoznak, akkor inkább olyan feladatokon kellene dolgozniuk, amelyek eredendően kellemesek, mint unalmas feladatokon, amelyek tovább veszik el az energiájukat. Természetesen nem csak a munkaterheléssel való lépéstartás az egyetlen ok, amiért az emberek nem vesznek ki betegszabadságot.

Sokak számára a tovább dolgozás egyszerűen gazdasági szükségszerűség - szükségük van a pénzre, és azt kockáztatják, hogy elveszítik a pozíciójukat, ha nem jelennek meg. Ebből és más kutatásokból az is világosnak tűnik, hogy az egyes iparágakban és vállalkozásokban megfigyelhető, az otthoni munkavégzésre való átállás más megvilágításba helyezi a jelenlétet: mivel nincs ingázás, nincs fizikai kapcsolat másokkal és állandó internetkapcsolat, másképp kell mérlegelni, hogy tovább dolgozzunk-e, ha betegek vagyunk.

Ez volt az egyik első olyan tanulmány, amely a jelenléti jellegű távollétet vizsgálta a COVID-19 világjárványban, amely még inkább elmosódott a munka és a szabadidő közötti határvonal - függetlenül attól, hogy a munkavállalók rosszul érzik-e magukat vagy sem. Alapvető fontosságú a mindennapos jelenléttel szembeni fellépés, különösen a távmunkások esetében. A vezetőknek nyíltan el kell rettenteniük a jelenlétet a csapattagok megnyugtatásával, hogy ha rosszul érzik magukat, elfogadható, ha csökkentik a napi munkacéljaikat, és helyette inkább az egészségükkel törődnek.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk