kisgyerek gyerek kéz branül maci kötés kar pokróc mesefigura kórház kisfiú

Beteg és rászoruló gyermekeket, valamint állatmenhelyeket támogatnak legnagyobb számban a magyarok. A jótékonykodási kedv azonban meglehetősen alacsony hazánkban.


A Generali Biztosító reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyar lakosság több mint 90 százaléka szerint nincs szükség rendszeres adományozásra, ám egy termékért vagy szolgáltatásért hajlandóak lennénk többet fizetni, ha azzal igazoltan egy jó ügyet támogathatunk.

A felmérést a 18 és 59 éves korosztály közötti lakosság körében végezték. Kiderült, hogy a válaszadók csupán nyolc százaléka adományoz rendszeresen, közülük is többnyire a 40-49 éves, felsőfokú végzettségű, Budapesten és a megyeszékhelyeken élő nők és férfiak. A többség, pontosabban 62 százalék néha, 30 százalék azonban sosem jótékonykodik.

Bár a támogatásra szoruló csoportok „népszerűsége" kifejezetten vegyes volt, a legtöbben a beteg gyermekeket (53%), utánuk az állatmenhelyeket (43%) és a rászoruló gyerekeket (39%) támogatták, többnyire az adó 1 százalékának felajánlásával, esetenkénti anyagi támogatással, valamint tárgyi adományokkal.

Többen támogatásra érdemes területnek tartották még a koraszülött ellátást, a természeti értékek megóvását, és a betegségekkel kapcsolatos szervezetek munkáját. A válaszadók 15 százaléka például véradással segíti a rászorulókat.

A figyelmetekbe ajánljuk