A James Webb egy különös aszteroidaütközést figyelt meg egy idegen csillagrendszerben

A James Webb egy különös aszteroidaütközést figyelt meg egy idegen csillagrendszerben

A James Webb űrtávcső segítségével csillagászoknak sikerült egy különös aszteroidaütközést megfigyelniük egy távoli csillagrendszerben.


20 évvel ezelőtt a Spitzer űrteleszkóp segítségével tanulmányozták a 63 fényévre lévő Beta Pictoris csillagot, akkor nagy mennyiségű port detektáltak az objektumnál. A Spitzer utódjával, a JWST-vel ugyanezt az anyagot keresték, de ekkor nem bukkantak a nyomára – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Egy rejtélyes bolygó bujkálhat a Naprendszerünkben

A kutatócsoport úgy véli, hogy a port a fiatal csillag sugárzása lökte el. Ez a mozgás lehetővé tette azt is, hogy a por kihűljön, és már nem észlelhető. Ha a por csak úgy elsöpörhető, az azt jelenti, hogy nem szokványos és állandó tulajdonság. Valaminek okoznia kellett, és a csillagászoknak volt egy nagyon izgalmas magyarázatuk: aszteroidaütközés.

A Beta Pictoris rendszer fiatal, nagyjából 20 millió éves, az esemény a bolygóformálódás részeként történhetett, amelyek egy napon olyanok lehetnek, mint a Föld, a Mars vagy a Vénusz.

A Beta Pictoris olyan korban van, amikor a bolygóképződés a földi bolygók zónájában még mindig folyik óriás aszteroidák ütközése révén, így amit itt láthatunk, az alapvetően azt mutatja, hogyan alakulnak ki valós időben a kőzetbolygók és más égitestek

– nyilatkozta Christine Chen, a Johns Hopkins Egyetem csillagásza, a kutatás vezető szerzője.

A csapat úgy véli, hogy az ütközés hatalmas mennyiségű port szabadított fel. A Beta Pictorisnak két gázóriásbolygója van, ugyanakkor még nincs ismert kőzetbolygója.

A figyelmetekbe ajánljuk