Egy repülő aszteroida az égen

Illusztráció

A Hold egyik elveszett darabja lehet a Földet is megközelítő aszteroida

A Kamo`oalewa nevű földközeli aszteroida a Hold egy töredéke lehet.


A Kamo`oalewa egy úgynevezett kvázi-szatellit, a földközeli aszteroidák olyan alkategóriája, amely a Nap körül kering, de viszonylag közel marad a Földhöz. Keveset tudunk ezekről az objektumokról, mivel halványak és nehezen megfigyelhetőek. A Kamo`oalewát 2016-ban fedezte fel a hawaii PanSTARRS teleszkóp, és a neve – amely egy hawaii teremtés énekben található meg – egy olyan utódra utal, aki önállóan utazik. Az aszteroida nagyjából akkora, mint egy óriáskerék –45 és 58 méter közötti átmérőjű – és mintegy 9 millió kilométerre repül a Földtől – írja a Phys.org.

Pályája miatt a Kamo`oalewa minden áprilisban csak néhány hétig figyelhető meg. Viszonylag kis mérete miatt csak a Föld egyik legnagyobb távcsövével látható, amely Arizónában található. A Ben Sharkey bolygótudományi doktorandusz által vezetett csillagászcsoport megállapította, hogy a Kamo`oalewa visszavert fényének mintázata, az úgynevezett spektrum, megegyezik a NASA Apollo-misszióiban talált holdi kőzetekkel, ami arra utal, hogy a repülő objektum valójában a Holdról származik.

A csapat egyelőre nem tudja biztosan, hogyan válhatott ki a Holdból, mivel a kutatóknak nincs tudomásuk más holdbéli aszteroidákról .

Átnéztem minden földközeli aszteroida spektrumát, amihez hozzáférhettünk, és semmi sem illett rá

– mondta Sharkey, a tanulmány vezető szerzője.

A Kamo`oalewa röppályája is bizonyítékul szolgálhat, mivel az "útvonala" hasonló a Földéhez, de kissé "megdől". A tanulmány társszerzője, Renu Malhotra, az Arizonai Egyetem bolygótudományi professzora szerint a pályája nem jellemző a földközeli aszteroidákra.

Nagyon valószínűtlen, hogy egy átlagos földközeli aszteroida spontán módon olyan kvázi-műholdas pályára állna, mint a Kamo`oalewa

– fejtette ki Malhotra.

A figyelmetekbe ajánljuk