koronavírus

Egy új arcmaszk képes befogni és hatástalanítani a koronavírus részecskéket

A koronavírus-járvány még korántsem ért véget, az idő előrehaladtával a tudósok viszont egyre többet tudnak meg a vírusról – és a különböző módszerekről, amelyekkel védekezhetünk ellene, beleértve az új és továbbfejlesztett arcmaszkokat.

A kutatók kifejlesztettek egy új, membránalapú légzésvédő maszkot, ami képes a SARS-CoV-2 tüskefehérjéket befogni és hatástalanítani, amint kapcsolatba kerül velük – a fehérjék teszik lehetővé, hogy a vírus a szervezetbe jutva bejusson a gazdasejtekbe.

A tesztek szerint a célzottan a levegőben terjedő részecskék közel 99 százalékát képes kiszűrni az új maszk, így viselője létfontosságú extra védőréteget kap a fertőzés elkerülése érdekében.

Lényegében az új anyag képes kiszűrni a vírust, mint az N95-ös maszk, de olyan vírusellenes enzimeket is tartalmaz, amelyek teljesen hatástalanítják azt - mutatja be a tanulmányt a ScienceAlert.

Miután a kutatók egy gyártóval közösen kifejlesztették a membránt, a szintetikus részecskékre immobilizált SARS-CoV-2 tüskefehérjékkel tesztelték azt. A kísérletből kiderült, hogy képes volt megállítani a koronavírus méretű aeroszolok átjutását, miközben a tüskés fehérjéket is elpusztította az érintkezéstől számított 30 másodpercen belül.

A membrán a vastagság és a porozitás tekintetében módosítható, így a jövőben további fejlesztésekre is lehetőség nyílik. Ez azt jelenti, hogy a membrán által kiszűrt részecskék típusa szabályozható.

A csapat szerint egy ilyen membránt használó maszkot több napon keresztül napi két órán át lehetne viselni anélkül, hogy a légáteresztő képesség csökkenne. Ez azt jelenti, hogy a maszkokat nem kell olyan gyakran cserélni, így idővel kevesebb használt maszkot kell kidobni.

Az új maszk által kínált védelmi tényező magasabb, mint az N95-ös maszk szabvány, amely tanúsítvánnyal a részecskék 95 százalékát képes kiszűrni (innen a neve). Az N95-ös maszkok három vagy négy szálas rétegből, valamint egy elektromosan töltött szűrőrétegből állnak.

Jelenleg az N95-ös maszk a leggyakrabban használt az egészségügyben, bár még mindig van hova fejlődni. Az új maszkjukkal a kutatók 98,9 százalékot értek el a 100 nanométeres aeroszol részecskék (köztük a SARS-CoV-2-t hordozó részecskék) esetében.

A kutatók azt viszont nem árulnak el, hogy mennyi időbe fog telni, amíg ez az anyag a laboratóriumból a mindennapi maszkokba kerülhet majd.


A figyelmetekbe ajánljuk