jövő

Négy futurisztikus jóslat, amelyek a jövőben tényleg megvalósulhatnak

A tudósok olyan új technológiák kidolgozására törekednek, amelyek segítik az emberiség fejlődését és fenntarthatóságát. A népesség növekedése és a fokozódó éghajlatváltozás nem hagyott túl sok időt. Ezért azonnal fel kell figyelni a lehetséges erőforrásokra, hiszen nem csak a mindennapok bizonytalan fenntartása a cél, hanem a jövő generációinak élete.


Nanorobot

A tudósok jelenleg olyan nanorobotokat építenek, amelyek atomi szinten képesek dolgokat manipulálni és felépíteni. Ezeket jelenleg a rákkezelésben, az orvosi képalkotásban és az érzékelő eszközökben használják. A szakértők úgy vélik, hogy idővel ezek az eszközök kvalitásaikkal képesek lesznek önmagukat reprodukálni, növelni az emberi teljesítményt, és megkönnyíteni az űrmissziókat.

Mesterséges hús

A vitro néven is ismert tenyésztett húst azért fejlesztették ki a kutatók, hogy versenyre keljen a vegánokkal és a valódi húst fogyasztókkal. A növekvő népesség és az éghajlatváltozás egyre súlyosbodó mellékhatásai miatt ezek a laboratóriumban termesztett húsok jelentik majd a megbízható és fenntartható élelmiszerek jövőjét.

Az elménk feltöltése

A kutatók az elme feltöltése elnevezésű koncepción dolgoznak, amely egy elméleti, s jócskán futurisztikus megközelítés az agy fizikai struktúrájának megismerésére. Ezzel az eljárással képesek lesznek mentális állapotunk digitális másolatát egy számítógépben létrehozni. A mesterséges agy megalkotására tehát már nem kell sokat várnunk, legalábbis ezt állítják a szakemberek.

Fúziós reaktorok

A Földön maradt fosszilis tüzelőanyagokra már csak néhány évig lehet támaszkodni, és az emberiség elérkezik egy olyan ponthoz, ahol új energiaalternatívára lesz szükség.

A fúziós reaktor felerősíti a teljesítményt, és több energiát állít elő, mint ami termeléshez elengedhetetlen. Ezt az állapotot azonban még senki sem érte el sikeresen. A legközelebb 1997-ben jártak hozzá, amikor a mágneses fúzió folyamatával mintegy 16 megawatt teljesítményt sikerült előállítani, de ehhez 23 megawattra volt szükség. Ez a koncepció gazdaságilag még közel sem kifizetődő, ám sokan arra számítanak, hogy a következő 20 évben sikeresen lezajlik a fúziós reakció.

A figyelmetekbe ajánljuk