apa és fia
Shutterstock

Minimálisan, de összezsugorodik az apukák agya az első gyermek születése után

Korábban már több tucat tanulmány kimutatta, hogy az anyaság megváltoztathatja az ember agyának szerkezetét, az apaságot azonban eddig kevéssé vették figyelembe.

Most azonban egy új nemzetközi kutatás készített egy tanulmányt a témával kapcsolatban, és kiderült: a friss apukák körében is neurológiai változások jelentkeznek.

A Cerebral Cortex folyóiratban megjelent tanulmány ugyan csak kis létszámú volt, mégis azt mutatja, hogy a szülői léttel járó „agyváltozások" nem kizárólag az anyákat érintik. Mint kiderült, a férfiakra is hatással lehet új szülői szerepük – számol be a tanulmányról a ScienceAlert.

A kutatók azt találták, hogy az újdonsült apák átlagosan egy-két százalékot veszítettek az agykérgi térfogatukból az első gyermekük születése után.

Ez a zsugorodás főként az agy egy olyan területére korlátozódott, amelyet „alapértelmezett üzemmód hálózatnak" neveznek, és amely a szülői elfogadással és szeretettel van összefüggésben.

A szakemberek kiemelik: az agykérgi térfogat csökkenése elsőre rossz dolognak tűnhet, de valójában az agy olyan finomhangolását jelezheti, amely erőteljesebbé és hatékonyabbá teszi a gyermekhez való kapcsolódást.

Korábbi tanulmányok is már kimutatták, hogy a férfi agyban finom neurológiai változások következnek be az első gyermek születése után, de ezekben kevés bizonyíték volt és sok információ ellentmondásos volt. .

Ezekben volt, hogy a szürkeállomány növekedését mutatták a gyermek születését követően, míg mások veszteségeket találtak. A régebbi tanulmányok az agy különböző régióit is érintették, és kevés módszer tett különbséget a gyermektelen férfiak, az első alkalommal apáskodó apák és a többgyermekes apák között.

Az új kutatás ezeknél jóval „szigorúbb" volt: mágneses rezonanciás képalkotás ( MRI) adatain alapul, 40 heteroszexuális, első alkalommal apává váló apától, akiknek fele Spanyolországban, fele pedig az Egyesült Államokban élt.

A spanyolországi leendő apák a partnerük terhessége előtt, majd néhány hónappal a szülés után is agyszkennelésen vett részt. Az Egyesült Államokban élő leendő apukák vizsgálatára ezzel szemben a partnerük terhességének középső-késői szakaszában, majd hét-nyolc hónappal a szülés után került sor.

Az új kutatásban egy tizenhét, Spanyolországban élő, gyermektelen férfiakból álló kontrollcsoportot is bevontak.
Az összes adatot összegyűjtve a két laboratórium összehasonlította a férfiak agyának térfogatát, vastagságát és szerkezeti tulajdonságait.

Az újdonsült anyákon végzett hasonló vizsgálatokhoz képest a mostani vizsgálatban az első alkalommal apák nem mutattak változásokat az úgynevezett limbikus szubkortikális hálózatukban – ez azért lehetséges, mivel az agynak ez a része összefügg a terhességi hormonokkal.

Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy az agyukra nem gyakorol hatást a szülősévé válás – a legújabb tanulmányok például kimutatták már, hogy a férfiakra ugyanúgy veszélyt jelent a szülés utáni depresszió, bár ezt ritkán ismerik el problémaként.

A jelenlegi tanulmányban az első alkalommal apák mind Spanyolországban, mind az USA-ban nem mutattak változásokat a jutalmazással és a motivációval összefüggő subcortexben.

Az agykérgi szürkeállományukban, amely nagyrészt a társadalmi elfogadásban vesz részt, azonban az agy plaszticitásának (az agy anatómiai és funkcionális változásra való képessége - a szerk.) jeleit mutatták. Ráadásul a kutatók a vizuális rendszer térfogatában is csökkenést találtak.

A vizuális agyi régiónak a szülői létben betöltött szerepével további kutatásokra van szükség, de az eredmények összhangban vannak egy 2020-ban végzett vizsgálattal, amely szerint az apák jobbak a vizuális memóriafeladatokban, mint a gyermektelen férfiak.

Annak megértése, hogy az apasággal járó strukturális változások hogyan fordítódnak le a szülői és gyermeki eredményekre, egy nagyrészt feltáratlan téma, amely izgalmas utakat kínál a jövőbeli kutatások számára

– írták a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk