sejt agy

A tudósok megtalálták az agy vallásos régióját

Már régóta megy vita azon, hogy hol található isten az agyban.


A tudományos közösség régóta kutatja, hogy agyunk melyik részével hiszünk istenben vagy a vallásokban. 2012-ben feltárták, hogy a spirituális tapasztalások az agy különböző részeihez köthetők, ám egy friss, 2021-es tanulmány ennél pontosabb eredményt mutat.

Az új kutatás szerint a szellemiség és a vallásosság az agytörzs periaqueductalis szürke (PAG) régiójában lévő idegi áramkörökhöz köthető.

Ez az evolúciósan régebbi régió a félelem kondicionálásában, a fájdalom szabályozásában és az altruista viselkedésben vesz még részt.

A vizsgálatban 88 agyműtéten átesett egyénnél és 105, háborúból visszatért katona esetében nézték meg az agyi áramköröket. Ezt összekötötték azzal a ténnyel, hogy változott-e az illető vallásossága a műtét vagy háború óta.

Számos olyan esetjelentést feltártak azokról a betegekről, akik hipervallásossá váltak egy-egy agyi elváltozást követően, melyek befolyásolták a PAG áramkör csomópontjait. Ezzel szemben megfigyelték azt is, hogy amikor valami megzavarta az agytörzs PAG régiójának csomópontjait, az a spiritualitás és a vallásosság csökkenéséhez vezetett.

A kutatók nem hiszik, hogy megtalálták volna az isten-foltot az agyban, mivel más tanulmányok már rámutattak a spiritualitás összetettségére agyunkban. A vizsgálatot emellett más mintákon is meg kell ismételni, hogy az említett régió szerepe érvényességet nyerjen.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk