Egy anya a babájával.

Ebből még komoly probléma lehet! Anyatejben mutattak ki mikroműanyagot

Először fedeztek fel mikroműanyagokat az emberi anyatejben. A szakértők aggódnak a csecsemők egészségére gyakorolt lehetséges következmények miatt.


A Polymers című folyóiratban megjelent új tanulmányban olasz tudósok egy csoportja 34 egészséges anyától származó anyatejmintát elemzett – mindegyiket pontosan egy héttel a szülés után vették – a mikroműanyagok jelenléte szempontjából.

Aggasztó fordulat, hogy 75 százalékukban találtak mikroműanyagokat, ami a legújabb felfedezés a mikroműanyagokról szóló felfedezések hosszú, nyugtalanító sorozatában. És bár ez egy meglehetősen apró mintanagyság, az eredmények több mint meggyőzőek.

Tekintettel arra, hogy ezeket a rendkívül kis méretű műanyagrészecskéket az emberi tüdőszövettől és vértől kezdve a Déli-sark legtávolabbi pontjaiig megtalálták már, ez a felfedezés nem éppen meglepő.

Ahogy a kutatók óvatosan megjegyzik, nem találtak összefüggést az életmódbeli döntések és a tejben található műanyag részecskék előfordulása között.

Nem ez volt az első olyan mikroműanyag-felfedezés, amely kifejezetten az emberi csecsemők és anyák egészségével kapcsolatos. Ugyanez a kutatócsoport 2020-ban megerősítette, hogy a részecskék bejutottak az emberi méhlepénybe, míg a csecsemőkről kimutatták, hogy már úgy születnek, hogy mikroműanyagok vannak bennük.

Bár még mindig nem teljesen biztosak a pontos egészségügyi következményekben, a kutatás mégis aggasztó, mivel a csecsemők különösen érzékenyek a vegyi mérgekre és a vegyi anyagoknak való kitettségre.

Fontos, hogy a tudósok nem szeretnék, ha kutatásuk eltántorítaná az anyákat a szoptatástól. Egyébként a palackozott tápszerekről is kiderült, hogy nagyon magas a mikroműanyagok száma.

Alapvető fontosságú lesz felmérni, hogyan lehet csökkenteni a szennyező anyagoknak való kitettséget a terhesség és a szoptatás alatt. De hangsúlyozni kell, hogy a szoptatás előnyei sokkal nagyobbak, mint a szennyező mikroműanyagok jelenléte által okozott hátrányok

– mondta a Guardiannek Valentina Notarstefano, a tanulmány társszerzője, az olaszországi Università Politecnica delle Marche környezettudományi kutatója.

Addig is a kutatók azt javasolják, hogy a kismamák tegyenek meg mindent, hogy lehetőség szerint elkerüljék a műanyagokat és más szintetikus anyagokat.

A tanulmány valós életbeli következményei még mindig zavarosak. A tudósok alig karcolták meg a felszínt a mikroműanyagok elterjedtségének megértésében, nem is beszélve az azokkal kapcsolatos kockázatokról.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk