Antarktisz
Fotó: Juergen Pfeiler/Unsplash

Valami nagyon furcsát találtak az Antarktisz jégtakarója alatt

Kutatók egy több millió éves folyótájra leltek rá, amely a jelenlegi antarktiszi jégtakaró alatt két kilométer mélyen húzódik. A tudósok abban reménykednek, hogy ez a felfedezés segíthet a kontinenseken lezajló éghajlatváltozásokat jobban feltárni.


A jeges Antarktisz évmilliókkal ezelőtt – még a Gondwana szuperkontinens egyik részterületeként – teljesen más élővilággal rendelkezett: dinoszauruszok és a régi idők állatai éltek itt. A növényeket illetően pedig még a földrésztől való elszakadás követően is a tundrai éghajlatú zöld növényzet volt jellemző.

Ezt is olvasd el! Lángolt az Antarktisz évmilliókkal ezelőtt

Az elmúlt 20 millió év alatt vált egyre hidegebbé a ma már egyre jobban olvadó Antarktisz, amelyet Stewart Jamieson gleccserkutató a közelmúltban a lenyomatokat őrző vastag jégtakaró mélyére fúrva vizsgált. Segítségére volt Kanada RADARSAT műholdja, amely képes már a jég felszínén kiszúrni a domborzatra utaló anomáliáka.

A Jamieson vezette kutatócsoport így egy kiterjedt, jégkorszak előtti tájra bukkant, amely az Antarktisz keleti részét borító több millió éves jégtakaró ellenére is fennmaradt. Mindez arra utal, hogy más hasonló, még fel nem fedezett ősi tájak is vannak az kelet-antarktiszi jégtakaró alatt – idézi a HelloMagyar az Indy100 cikkét.

Ezt is olvasd el! A legszárazabb hely a Földön valószínűleg nem ott van, ahol gondolnád

antarktiszi gleccser

Fotó: Unsplash/ Christian Pfeifer

A kelet-antarktiszi jégtakaró 34 millió éve létezik.

– mondta Jamieson, aki azt is hozzátette, hogy kutatásuk során azt próbálják megérteni, hogy ez a jégtakaró milyen stabilitással rendelkezik.

A felfedezés során egy Wales nagyságú (közel 20 ezer négyzetkilométeres) táj maradványaira bukkantak, amelyről egyelőre azt állítják, hogy több mint 34 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki.

Jamieson elárulta, céljuk az, hogy további kutatásokat végezhessenek el a megfelelő távérzékelési módszerekkel a jégtakaró időbeli alakulását illetően. Remélik, hogy minden kis sikerükkel segítenek a tudománynak, hogy az a lehető leghatékonyabban tudjon reagálni az előttünk álló klímaváltozásra.

A figyelmetekbe ajánljuk