Virágzó életre bukkantak az Antarktisz jege alatt

Virágzó életre bukkantak az Antarktisz jege alatt

Mélyen az antarktiszi Ekström-self jege alatt csak teljes sötétség uralkodik. Nos, most a napokban kiderült, a teljes sötétség egy évezredek óta létező, virágzó ökoszisztéma – derül ki brit és német kutatók új tanulmányából.

Az ilyen szélsőséges körülmények között élő, ráadásul rengeteg élőlény felfedezése óriási meglepetés, és megmutatja, hogy az antarktiszi tengeri élet mennyire egyedi és különleges"

– nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, David Barnes, a British Antarctic Survey tengerbiológusa.

Meglepő, a rengeteg bizonyíték, a legtöbb állatfaj mikroalgákkal (fitoplankton) táplálkozik, ám ebben a környezetben nem élnek növények vagy algák. A nagy kérdés így tehát az, hogy ezek az állatok mégis hogyan élnek és szaporodnak?

A kutatócsoport egyébként 49 különböző nemzetségből 77 fajra bukkant, köztük a szablya alakú Melicerita obliqua és a szerpulid férgek, mint például a Paralaeospira sicula.

Ezek az élőlények mind szuszpenziós táplálkozók – egy helyben ülnek, és tollas csápjaikkal szerves anyag részecskéket ragadnak ki a körülöttük áramló vízből – , ami azt jelenti, hogy valamilyen táplálékforrásnak, például napfénytől függő algáknak kell bejutniuk a jégtakaró alá.

Ez pedig elég meglepő, tekintve, hogy az ehhez legközelebbi nyílt vízforrás 9,6 kilométerre van. Korábbi kutatások pedig még beljebb is találtak életet a nagyobb jégtáblákon, például a Ross- és a McMurdo-jégtáblákon.

És annak ellenére, hogy legalább évezredek óta állandó sötétség van, az életet még 700 km-re a jégtábla peremétől is megfigyelték.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk