alvó kutya
Shutterstock

Egy egyszerű éjszakai eszközzel könnyen felturbózhatjuk az agyunkat másnapra

A kutatók találtak egy egyszerű alvási trükköt, amit könnyedén alkalmazhatunk, ha szeretnénk mentálisan felkészültebben ébredni a következő napra: viseljünk szemmaszkot.

Egy 122 résztvevővel végett dupla kísérlet során kiderült: rengeteget javulhat az éberségünk és a memóriánk másnap, ha kizárjuk a környezeti fényt alvás közben. A tanulmány szerzői szerint a kutatás újabb bizonyíték a fény és az alvás közötti kapcsolatra – az előbbi szabályozása segíthet az utóbbi kezelésében.

Ez is érdekelhet: 5 étel, amitől garantáltan jobban fogsz aludni

A kutatók megvizsgálták, hogy az alvás során a fényt blokkoló szemmaszk viselése hogyan befolyásolja a memóriát és az éberséget, és változásokat kerestek, amelyek előnyösek lehetnek a mindennapi feladatok, például a tanulás vagy az autóvezetés szempontjából.

Az első kísérletben 89, 18 és 35 év közötti felnőttet kértek meg arra, hogy egy hétig viseljenek szemmaszkot alvás közben, majd további egy hétig szemmaszk nélkül kellett aludniuk, hogy aztán a következő héten lyukas szemmaszkot viseljenek – utóbbira azért volt szükséges, hogy a maszk viseléséből adódó kellemetlenségek hatásait is figyelembe vegyék.

A hét utolsó két napján elvégzett laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy a résztvevők jobban teljesítettek az asszociációs feladatokban, amely az események és élmények felidézésének képességét méri, miután alvás közben lefedték a szemüket. Emellett jobban teljesítettek egy reakcióidőt mérő tesztben is.

Shuttertock

A második kísérlethez 33, 18 és 35 év közötti felnőtt önkéntest láttak el szemmaszkkal, emellett az ébredéskor a fényintenzitást mérő eszközöket is helyeztek a résztvevőkre, valamint egy viselhető fejpántot is adtak rájuk, amely alvás közben mérte az agyi aktivitást.

Hogy megszokják a körülményeket, a résztvevők egyik éjszaka ép szemmaszkkal aludtak, a második éjszakán pedig egy lyukassal. Ezt két éjszakai alvás követte ugyanilyen körülmények között, csak ezúttal hozzáadott teszteléssel.

A résztvevőknek ismét egy asszociációs feladatot kellett megoldani, amiből kiderült, hogy a szemmaszk viselése segített másnap az új információk megtanulásában és a friss emlékek kialakításában. Ezenkívül a fejpánt által szolgáltatott adatok azt sugallják, hogy összefüggés van a maszk viselése és a lassú hullámú alvásidő növekedése között, amely köztudottan fontos a memória fellendítése szempontjából.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szemmaszk viselése „hatékony és gazdaságos megoldás, amely előnyös lehet a kognitív funkciók számára, és mérhető hatásokat eredményezhet a mindennapi életben".

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk